Περιβάλλον

«Διεθνής πρωτιά»: Η Ολλανδία κατέβασε διακόπτες σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα

«Διεθνής πρωτιά»: Η Ολλανδία κατέβασε διακόπτες σε δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα
Τα αιολικά πάρκα Borssele και Egmond aan Zee κατέβασαν λειτουργία στην ελάχιστη ταχύτητα, επιτρέποντας στα μεταναστευτικά θαλάσσια πτηνά να πετούν με χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με το Maritime Executive

Το υπουργείο Ενέργειας της Ολλανδίας κατέβασε διακόπτες στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σε μια πρωτοφανή προσέγγιση για την προστασία των αποδημητικών πτηνών από οποιουσδήποτε πιθανούς κινδύνους από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, όπως μεταφέρει το Maritime Executive.
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τετράωρης νυχτερινής δοκιμής, τα αιολικά πάρκα Borssele και Egmond aan Zee κατέβασαν στην ελάχιστη ταχύτητα, επιτρέποντας στα μεταναστευτικά θαλάσσια πτηνά να πετούν με χαμηλότερο κίνδυνο.

Διεθνής πρωτιά

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Rob Jetten, η δοκιμή ήταν μια «διεθνής πρωτιά» για τις προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη μετανάστευση των πτηνών.
«Πουθενά στον κόσμο δεν κλείνουν τα αιολικά πάρκα στη θάλασσα για την προστασία των πτηνών κατά τη μαζική μετανάστευση των πτηνών.
Θέλουμε να διατηρήσουμε τον αντίκτυπο των αιολικών πάρκων στη φύση όσο το δυνατόν μικρότερο και το κάνουμε με αυτό το μέτρο, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Jetten.

Από αυτό το φθινόπωρο, το υπουργείο σχεδιάζει να πραγματοποιεί πιο συχνά διακοπές λειτουργίας όπως αυτές, χρησιμοποιώντας εκ των προτέρων προγραμματισμό για τα πρότυπα μετανάστευσης των πτηνών για να ελαχιστοποιηθεί η διακοπή του ηλεκτρικού δικτύου.
Με τον σωστό χρόνο και την εκ των προτέρων ειδοποίηση, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου μπορούν να εξισορροπήσουν τις διακοπές λειτουργίας χρησιμοποιώντας άλλες πηγές δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας.

Καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες 

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων δεν θα αποζημιωθούν για το χαμένο εισόδημα από το κλείσιμο, σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ.
Ο αντίκτυπος των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα θαλάσσια πτηνά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σύμφωνα με ερευνητές του UC Santa Cruz, επειδή τα νεκρά θαλάσσια πτηνά από χτυπήματα τουρμπίνας εξαφανίζονται στο νερό.
Ωστόσο, η μοντελοποίηση για την αξιολόγηση των πληθυσμών των θαλάσσιων πτηνών και των μεταναστευτικών μετακινήσεων βελτιώνεται, καθώς και η προγνωστική μοντελοποίηση για τον κίνδυνο χτυπήματος πτηνών.

«Μελετάμε αυτά τα είδη εδώ και χρόνια, επομένως έχουμε αρκετές πληροφορίες από έρευνες και μελέτες παρακολούθησης σχετικά με το ποια είδη υπάρχουν εκεί έξω και πού πηγαίνουν», δήλωσε ο Donald Croll, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο UC Santa Cruz. , σε συνέντευξή του πέρυσι.
«Έχουμε επίσης αναπτύξει μοντέλα πληθυσμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στους πληθυσμούς των θαλάσσιων πτηνών».

Το θέμα είναι ένας τομέας μελέτης και ως σήμερα, σε μια δημοσιευμένη δοκιμή που διεξήχθη στα ανοιχτά του Αμπερντίν το 2019-21, ο χειριστής Vattenfall τράβηξε βίντεο με καθοδήγηση ραντάρ από θαλάσσια πτηνά κοντά σε στρόβιλο για δύο χρόνια (μόνο κατά τις ώρες της ημέρας), σε 10.000 καταγεγραμμένες ημερήσιες αλληλεπιδράσεις, δεν βρήκε περιστατικά χτυπημάτων πουλιών ή παραλίγο αστοχιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης