Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η Ισπανία ανεβάζει στο 30% το περιβαλλοντικό στόχο μείωσης εκπομπών ρύπων ως το 2030

Η Ισπανία ανεβάζει στο 30% το περιβαλλοντικό στόχο μείωσης εκπομπών ρύπων ως το 2030
Η Ισπανία ανεβάζει του κλιματικούς στόχους για το 2030
Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα δεσμευτεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας να μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου 7% περισσότερο από ό,τι είχε οριστεί προηγουμένως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά δεν είναι τόσο όσο απαιτούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ειδκότερα, η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να θέσει στόχο μείωσης κατά 30%, σε σχέση με την περίοδο του 1990, από το στόχο για 23% λιγότερες εκπομπές, που είχε θέσει πρωτύτερα, μεταδίδει το Reuters.
Η κίνηση της Ισπανίας είναι πιθανό να απογοητεύσει τις περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες απαίτησαν έναν πολύ πιο σκληρό στόχο του 55%.
Το 2020, η Greenpeace και άλλες ομάδες κατέθεσαν αγωγή για την κλιματική αλλαγή στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει την κλιματική

Ο νέος στόχος θα συμπεριληφθεί στο ανανεωμένο Σχέδιο


Ο πιο σκληρός στόχος θα συμπεριληφθεί στον ενημερωμένο οδικοό χάρτη της Ισπανίας για το κλίμα και την ενέργεια που πρόκειται να σταλεί στις Βρυξέλλες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπου οι στόχοι για την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο και ΑΠΕ αναμένεται να είναι πιο φιλόδοξοι, είπε η πηγή.
Η Μαδρίτη, όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, βρίσκεται στη διαδικασία ενημέρωσης του εθνικού της σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα - γνωστό με το ισπανικό ακρωνύμιο PNIEC - έως το 2030.

Το σχέδιο εγκρίθηκε επίσημα το 2021, πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέψει την αγορά ενέργειας και πυροδοτήσει τις Ηράκλειες προσπάθειες να απογαλακτιστεί η ΕΕ από το ρωσικό αέριο και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση.
Τέτοια σχέδια αποτελούν βασικούς οδικούς χάρτες για τις εταιρείες να σχεδιάζουν επενδύσεις, καθώς θέτουν στόχους για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να υποβάλουν το προσχέδιο επικαιροποιημένων σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ τα τελικά κείμενα αναμένεται τον Ιούνιο του επόμενου έτους, και στην καθοδήγηση που εξέδωσε στα τέλη του περασμένου έτους, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ είπε ότι «οι ενημερώσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάγκη για πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα, μια ταχύτερη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης