Τελευταία Νέα

Icis (Montel): Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 27% έως το 2030

Icis (Montel): Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 27% έως το 2030
Μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έντασης ενέργειας θα μεταναστεύσει, δήλωσε ο αναλυτής της Icis, Florian Rothenberg στην έκθεση E-World στο Έσσεν
Η σύσφιξη της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα φέτος, υποδηλώνει ότι η βιομηχανία θα πρέπει να απορρίψει 160 εκατομμύρια τόνους, ή 27%, εκπομπών έως το 2030, οδηγώντας ενδεχομένως κάποια βιομηχανική δραστηριότητα στο εξωτερικό, δήλωσε την Τετάρτη 24/5 η εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων Icis στην Montel.
Συγκριτικά, η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιπροσώπευε περίπου 600 εκατομμύρια τόνους από τους 1.320 εκατομμύρια τόνους που εκπέμπονταν πέρυσι από σταθερές εγκαταστάσεις που υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο σύστημα εμπορίας άνθρακα.

Μετανάστευση του άνθρακα

«Μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έντασης ενέργειας θα μεταναστεύσει», δήλωσε ο αναλυτής της Icis Florian Rothenberg στην έκθεση E-World στο Έσσεν.
«Μέχρι στιγμής μόνο ο τομέας του χάλυβα φαίνεται να είναι πραγματικά κατάλληλος για 55», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον στόχο της ΕΕ για το 2030 για μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο Rothenberg επεσήμανε έναν αγωγό έργων χάλυβα που υποστηρίζεται με δημόσια χρηματοδότηση που περιελάμβανε μια μετάβαση σε φούρνους ηλεκτρικού τόξου, άμεση δέσμευση εκπομπών και υδρογόνο ως υποκατάστατο πρώτης ύλης.
Η δέσμευση από τη βιομηχανία τσιμέντου είναι πιθανό να είναι μια άλλη σημαντική πηγή περικοπών στις βιομηχανικές εκπομπές, είπε ο Rothenberg.

Αντίθετα, οι τομείς που θα δυσκολευτούν να συμμορφωθούν είναι πιθανό να είναι αυτοί που αναγκάζονται να κλείσουν εν μέσω αύξησης του ενεργειακού κόστους το 2022 μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Rothenberg, όπως η χημική παραγωγή γενικά και η παραγωγή αμμωνίας συγκεκριμένα.
«Εάν έχετε μια τιμή Henry Hub [αέριο των ΗΠΑ], η οποία διαπραγματεύεται σε ένα κλάσμα της ευρωπαϊκής τιμής, τότε αυτό καθιστά την ευρωπαϊκή χημική παραγωγή μη ανταγωνιστική», είπε.

Πιθανοί στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εν τω μεταξύ, η ακριβή ενέργεια επηρέαζε τις αποφάσεις για «νέα έργα και νέες επενδυτικές αποφάσεις» στην Ευρώπη, δήλωσε η Stefanie Mueller, διευθύντρια ενέργειας στον γερμανικό γίγαντα χημικών BASF και μεγαλύτερος κατασκευαστής χημικών στον κόσμο που σχεδιάζει να απολύσει 2.600 θέσεις εργασίας στη Γερμανία ως μέρος μέτρων εξοικονόμησης κόστους που θα συρρικνώσει οριστικά την παρουσία του στην Ευρώπη, όπως ανέφερε νωρίτερα φέτος.

Από την πλευρά της ισχύος, το Icis είδε την ανάγκη η Ευρώπη να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον ρυθμό επέκτασής της για να φέρει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το ανώτατο όριο ETS της ΕΕ: «είχαμε 40 GW [ηλιακής] προσθήκης πέρυσι», είπε ο Rothenberg, «και δεν φαίνεται πια τόσο εξωπραγματικό».
Η ΕΕ πρόσθεσε 57 GW ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης σχεδόν 50% στην ηλιακή ανάπτυξη μόνο, σύμφωνα με στοιχεία του λόμπι για τις ΑΠΕ.

Ο άνθρακας περιθωριοποιεί το κάρβουνο

Ο άνθρακας θα περιθωριοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τον άνθρακα από την αγορά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Icis.
Οι τιμές ήταν πιθανό να φτάσουν έως και τα 140 ευρώ/τόνο εάν η Ευρώπη δυσκολευόταν να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για το 2030 Fit for 55 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Icis.
Αλλά ένα πτωτικό σενάριο ήταν επίσης δυνατό.

Μια ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η κατάρρευση της βιομηχανικής δραστηριότητας ή το σοκ στα καύσιμα όπως αυτό του περασμένου έτους θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε κατάρρευση την οικονομία αρκετά ώστε να οδηγήσουν τις τιμές πίσω κάτω από τα 70 ευρώ/τόνο, εκτιμά η εταιρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης