Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Υπεβλήθη στην ΕΕ από Σκρέκα η επιδότηση για ενεργοβόρες με 50 e/ΜWh

Υπεβλήθη στην ΕΕ από Σκρέκα η επιδότηση για ενεργοβόρες με 50 e/ΜWh
Ποιούς κλάδους αφορά - Τα κριτήρια

Μετά τις εκλογές και λίγο πριν την τυπική λήξη της θητείας του ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας υπέβαλε τελικώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχήμα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που υφίστανται λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Το σχήμα που σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οδηγεί σε επιδότηση της τάξης των 50 ευρώ/MWh προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιδότηση ενεργοβόρων βιομηχανιών με βάση τους προσωρινούς κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και έχουν αξιοποιηθεί ήδη από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του σχήμα και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας όπου η μηνιαία επιδότηση καλύπτει οποιαδήποτε επιβάρυνση άνω των 130 ευρώ/MWh. Η προαναγγελία του ελληνικού σχήματος είχε γίνει από τον κ. Σκρέκα τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις των υπόλοιπων τιμολογίων για τον μήνα Μάρτιο και δήλωσε, ότι σύντομα θα υποβληθεί σχέδιο στην Κομισιόν για την επιδότηση και των βιομηχανιών κατά τη διάρκεια του 2023 με ποσό της τάξης των 50 ευρώ/MWh.

Ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει επίσης ότι οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της ΕΕ στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ποιούς κλάδους αφορά

Έτσι ο ελληνικό μηχανισμός επιδότησης που αναμένει την έγκριση της Κομισιόν ακολουθεί την μαθηματική φόρμουλα που έχει περιγράψει η Επιτροπή στις σχετικές αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επιδότηση τη μείωση του EBITDA των βιομηχανιών το 2023 τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με το 2021 καθώς και ότι οι ωφελούμενες βιομηχανίες πρέπει να είναι έντασης ενέργειας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το ελληνικό σχήμα έχει συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του χάλυβα, του αλουμινίου και του χαρτιού.
Πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο εάν έχουν εξαιρεθεί οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει, ή πρόκειται να συνάψουν μακροχρόνια συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος, καθώς από παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκρέκα προκύπτει ότι εξαιρούνται οι βιομηχανίες που έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών ή θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης PPAs με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Φαίνεται ότι η πρόβλεψη αυτή δεν έχει συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του ελληνικού αιτήματος, αλλά κύκλοι της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως ακόμη και αν το ελληνικό σχήμα εγκριθεί ταχύτατα από την Κομισιόν, για την εφαρμογή του απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και ως εκ τούτου είναι ζήτημα που θα πρέπει να χειριστεί η επόμενη κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης