Ενέργεια

Equinor: Δεν βρέθηκε κάτι υπόπτο από τους ελέγχους ασφαλείας στον Nord Stream

Equinor: Δεν βρέθηκε κάτι υπόπτο από τους ελέγχους ασφαλείας στον Nord Stream

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν χρειαστεί

Οι επιθεωρήσεις των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας μετά τις εκρήξεις του Nord Stream δεν βρήκαν τίποτα ύποπτο, δήλωσε στέλεχος της ενεργειακής εταιρείας Equinor στο Reuters .

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν μετά τις ανεξήγητες ακόμα εκρήξεις του περασμένου έτους στους αγωγούς Nord Stream που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, προειδοποίησε ο Jannicke Nilsson, ο οποίος διαχειρίζεται την ασφάλεια της Equinor.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την πτώση των ρωσικών ροών πέρυσι, η Equinor ενεργεί επίσης ως πάροχος τεχνικών υπηρεσιών για την εταιρεία υπεράκτιων αγωγών Gassco. Ξεκίνησε τις επιθεωρήσεις λίγο μετά τις εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Βρήκαμε πράγματι τα πράγματα που θέλαμε να ελέγξουμε και όταν το ελέγξαμε, ήταν εντάξει», δήλωσε σε συνέντευξή του η Jannicke Nilsson, στέλεχος της Equinor, αρμόδια για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Η εταιρεία είπε ότι πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις για να εντοπιστεί οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως ζημιές, ξένα αντικείμενα ή τυχόν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι αγωγοί στον βυθό της θάλασσας.

Η Nilsson, η οποία δίνει σπάνια συνεντεύξεις, μίλησε για το πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκρήξεις του Nord Stream άλλαξαν τις λειτουργίες της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Παρά τις υποβρύχιες επιθεωρήσεις που δεν βρήκαν ύποπτα αντικείμενα κατά μήκος των βασικών αγωγών της Νορβηγίας, ο κίνδυνος επίθεσης εξακολουθούσε να υπάρχει.

"Δεν έχει φύγει. Αυτό που συνέβη με το Nord Stream 1 και το Nord Stream 2 είναι μια πολύ σαφής υπενθύμιση του πόσο μακριά είναι πρόθυμοι να πάνε ορισμένοι", είπε.

Βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Η Equinor συνεργαζόταν με τις αρχές στη Νορβηγία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και το ΝΑΤΟ για το τι μπορεί να κάνει η εταιρεία για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση, πρόσθεσε.
Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Νορβηγία όρισε την Equinor και την Gassco ως εταιρείες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια, επιτρέποντας στις υπηρεσίες ασφαλείας να μοιράζονται σχετικές απόρρητες πληροφορίες.

Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ορισμένα στελέχη της Equinor συμπεριλαμβανομένου της Nilsson έλαβαν άδειες ασφαλείας από τις νορβηγικές αρχές, επιτρέποντάς τους να διαβάζουν αναφορές πληροφοριών.

Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal πήγε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για την προστασία της υπεράκτιας υποδομής της Δύσης, όπως αγωγούς και καλώδια.

Μετά τις εκρήξεις του Nord Stream, το νορβηγικό ναυτικό και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περιπολούσαν γύρω από τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ δημιούργησε έναν Κύτταρο Προστασίας Υποθαλάσσιων Υποδομών κρίσιμης σημασίας για να βελτιώσει τη συνεργασία με τη βιομηχανία.

Στην ξηρά, ο στρατός της Νορβηγίας τοποθέτησε στρατιώτες για να φρουρούν μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και να βοηθήσουν την αστυνομία, αν και η εργασία τους εκεί έχει πλέον τελειώσει.

Σε μια επίδειξη της εστίασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην προστασία των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι αρχηγοί τους Jens Stoltenberg και Ursula von der Leyen επισκέφτηκαν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Troll A, τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης