Ενέργεια

Ποιές αλλαγές ετοιμάζονται για το νέο ΕΣΕΚ - Λιγότερα φωτοβολταϊκά, πιθανώς μικρότερη αποθήκευση

Ποιές αλλαγές ετοιμάζονται για το νέο ΕΣΕΚ - Λιγότερα φωτοβολταϊκά, πιθανώς μικρότερη αποθήκευση

Αναμένονται αλλαγές στο μείγμα των ΑΠΕ και στις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας

 

Στον επόμενο υπουργό Ενέργειας που θα αναλάβει το «τιμόνι» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μετά τις εκλογές της 25η Ιουνίου, θα πέσει το βάρος ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργειας και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Κι αυτό παρότι ο νυν υπηρεσιακός υπουργός κ. Παντελής Κάπρος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε το αρχικό draft που είχε παρουσιαστεί από τον τέως υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου.


Αλλά καθώς δεν υπάρχει κείμενο για το νέο ΕΣΕΚ, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, ο κ. Κάπρος έχει αποφασίσει ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά και έτσι, όπως εκτιμούν, θα μείνει «προίκα» στον επόμενο υπουργό. Άλλωστε, ακόμη δεν έχει αποσταλεί στα μέλη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για διαβούλευση το κείμενο του υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ.

Έτσι, αν και το χρονικό περιθώριο για την αποστολή του πρώτου draft είναι έως τις 30 Ιουνίου, τελικά αυτό αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν εκπρόθεσμα, παρότι ο κ. Σκρέκας είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα το υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι καθυστερήσεις, όπως αναφέρει παράγοντας του ΥΠΕΝ, οφείλονται στο γεγονός ότι οι στόχοι που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο έπρεπε να αλλάξουν καθώς έχουν αναθεωρηθεί οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί στόχοι ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και ως προς την ενεργειακή εξοικονόμηση.


Οι αλλαγές

Ειδικότερα, αν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του φιλόδοξου στόχου της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ΕΕ κατά 45% τελικά η «μπίλια» έκατσε στο 42,5% από το 32% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη για το 2030. Σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Σκρέκα στους στόχους της χώρας έως το 2030 περιλαμβάνεται η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% (από 35% που θέτει το ισχύον ΕΣΕΚ του 2019), ποσοστό που αναμένεται κατάτι να περιοριστεί πιθανώς στο 44% ίσως και χαμηλότερα.

Επίσης, αναμένονται αλλαγές στο μείγμα των ΑΠΕ, άρα και στις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικότερα, η πρόταση που είχε παρουσιαστεί πρότεινε αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στα 14,1 GW (γιγαβάτ) από 5 GW σήμερα, με προοπτική το 2050 να φτάσουν στα 34 GW. Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προβλέπεται το 2030 να ανέλθουν στα 2,7 GW και το 2050 στα 17 GW, ενώ για τα χερσαία αιολικά πάρκα από τα 5 GW θα αυξηθούν μόλις στα 7 GW το 2030 και το 2050 στα 10 GW.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, πιθανώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των αιολικών και θα περιοριστεί εκείνη των φωτοβολταϊκών, γεγονός που θα οδηγήσει και σε μικρότερες ανάγκες για αποθήκευση ενέργειας από αυτές που προσδιόριζε η αρχική πρόταση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Ιανουαρίου για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, με βάση την προτεινόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, απαιτούνται μονάδες 8,1 GW από τις οποίες 5,6 GW μπαταρίες και 2,5 GW με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης.

Επίσης, πιθανώς να δοθεί περισσότερος χώρος στο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Αλλαγές αναμένονται και στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας καθώς η Κομισιόν, παρά την αρχική φιλόδοξη πρόταση για αύξηση του στόχου από το 9% στο 14% τελικά αποφασίστηκε ποσοστό εξοικονόμησης 11,7% κάτι που θα επηρεάσει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας στο ελληνικό ΕΣΕΚ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης