Bloomberg NEF: Τι είναι το DAC ή αλλιώς η σύλληψη άνθρακα στον αέρα

Bloomberg NEF: Τι είναι το DAC ή αλλιώς η σύλληψη άνθρακα στον αέρα
Τα δύσκολα χρόνια της αφαίρεσης άνθρακα και τα επόμενα βήματα
Η κατανόηση του προϊόντως της άμεσης σύλληψης άνθρακα ή DAC, απαιτεί μια νοητική μεταφορά: την αντίληψη του τελικού προϊόντος ως συμπαγή πέτρα.
Το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο που αντλεί διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το μετατρέπει σε πέτρα λειτουργεί στην Ισλανδία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και οι καρποί της εργασίας του εκτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο DAC Summit της Climeworks σύμφωνα με το Bloomberg Cleaner Tech.

Άνθρακας: από αέρας... πέτρα

Τοποθετημένος σε γυάλινη προθήκη κάτω από έναν προβολέα, ένας γκρίζος κύλινδρος από βράχο, περίπου στο μέγεθος ενός μπουκαλιού νερού με άνθρακα που η τεχνολογία της εταιρείας είχε αφαιρέσει από τον αέρα χρησιμοποιώντας τεράστιες μηχανές, ήταν το επίκεντρο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη.
Είναι ένα «θαύμα» που θα μπορούσε κάποια μέρα να βρίσκεται σε ένα μουσείο, μεταξύ των πρώτων λίγων τόνων άνθρακα που αφαιρέθηκαν μηχανικά από την ατμόσφαιρα στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχουν τώρα τουλάχιστον 18 μονάδες άμεσης σύλληψης αέρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Αυτό κάνει τον βράχο που εκτίθεται στη σύνοδο κορυφής ένα μικροσκοπικό κομμάτι της σημερινής αγοράς 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αφαίρεση άνθρακα, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα, από αντισταθμίσεις έως DAC.
1_70.PNG
Επιχείρηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων

Ανάλογα με τους κανόνες που καταλήγουν να διαμορφώνουν τον τομέα, η απευθείας σύλληψη αέρα από μόνη της θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με προβλέψεις ερευνητών στο BloombergNEF.
Το συνέδριο της περασμένης εβδομάδας συγκέντρωσε ιδρυτές startup, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επενδυτές και εκπροσώπους της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων σε έναν κομψό ελβετικό χώρο εκδηλώσεων για να μιλήσουν για όλα τα πράγματα απευθείας για τη λήψη αέρα.

Όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου Brian Kahn, ήταν σαν να παρευρέθηκα στο πιο άγριο «πάρτι Sweet 16» στον κόσμο, μόνο για μια κρίσιμη τεχνολογία που είναι σχεδόν-αλλά-όχι-ακόμα στα όρια της ωριμότητας.
«Ήταν λίγο εορταστική η ατμόσφαιρα», δήλωσε η Erin Burns, εκτελεστική διευθύντρια του Carbon180, ενός οργανισμού που επικεντρώνεται στην πολιτική αφαίρεσης άνθρακα.

«Υπάρχουν τόσες πολλές συζητήσεις για τόσο καιρό σχετικά με το «υψηλό κόστος της άμεσης σύλληψης», και τώρα μιλάμε για το πώς να κλιμακώσουμε την άμεση σύλληψη αέρα».
Ακόμα κι αν οι ανησυχίες για το υψηλό κόστος δεν έχουν τελειώσει, εξακολουθεί να είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή στην ιστορία της απευθείας σύλληψης αέρα.
Η τεχνολογία αφήνει πίσω της την περίοδο χάριτος της «νεότητας», αλλά δεν δείχνει καθόλου έτοιμη να γίνει ενήλικας που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας και...

...Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η άμεση σύλληψη αέρα είναι έτοιμη για ταχεία ανάπτυξη.

Η επιστήμη έχει δείξει όλο και περισσότερο ότι για να αποφευχθούν τα καταστροφικά επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο κόσμος θα χρειαστεί να μειώσει δραματικά τη ρύπανση από άνθρακα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει την ικανότητα να τραβήξει δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα —ή γιγατόνων— από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο έως το 2050.

Η Climeworks είναι η πιο προηγμένη στην διαδικασία DAC και το όραμά της είναι να γίνει μια εταιρεία κλίμακας μεγατόνων —δηλαδή, ικανή να δεσμεύσει 1 εκατομμύριο τόνους CO2— μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Όσο για το χρονοδιάγραμμα για να φτάσει αυτή η ανερχόμενη εταιρεία σε... γιγατόνους δεν πρεπει να αναμενετεαι μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Αυτή τη στιγμή, η Climeworks είναι σε θέση να «ρουφά» 4.000 τόνους CO2 από τον αέρα σε ένα χρόνο, ισοδύναμο με τρία δευτερόλεπτα των ετήσιων εκπομπών της ανθρωπότητας.
Λίγα μίλια από το συνεδριακό κέντρο, ωστόσο, η αναβαθμισμένη τεχνολογία που δοκιμάζεται επί του παρόντος, σε μια αυλή έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας θα εγκατασταθεί στο επόμενο εργοστάσιο, σχεδιασμένο να δεσμεύει 36.000 τόνους ετησίως και είναι ένα από τα μικρά βήματα που προηγούνται —ίαν όλα πάνε καλά— για να φτάσουμε στην κλίμακα γιγατόνων.

Συνδρομή τεχνολογίας

Η σύνοδος κορυφής της DAC ανέδειξε ορισμένες από τις εξωτερικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τεχνολογία να αναπτυχθεί γρήγορα.
Υπάρχουν σημαντικές εταιρικές επενδύσεις, όπως οι πολλαπλές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά υπηρεσιών απομάκρυνσης άνθρακα χρησιμοποιώντας την DAC.. Υπάρχουν δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, επιπλέον των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση για τους λεγόμενους κόμβους DAC όπου οι νεοσύστατες επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα και να προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την τεχνολογία τους.

Αυτά ήταν τα δώρα στο «Sweet 16 party» της DAC, αλλά ακόμη και οι πιο ένθερμοι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν αυτό που όλοι γνωρίζουν για τους εφήβους, όπως η απευθείας λήψη από τον αέρα: απλά δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε ότι θα γίνουν λειτουργικά μέλη της κοινωνίας.

«Από τη μια πλευρά, η τεχνική σκοπιμότητα της DAC σε κλίμακα γίνεται πιο ξεκάθαρη», δήλωσε ο James Mwangi, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Africa Climate Ventures, ενός ταμείου που υποστηρίζει την κλιματική τεχνολογία στην ήπειρο.
«Ταυτόχρονα, αρχίζει να μπαίνει ο «ρεαλισμός της αγοράς».
2_48.PNG
Οι αρχικοί πόροι της αγοράς και το υψηλό επίπεδο προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει, εξαντλούνται

Το πιο συνηθισμένο στοιχείο της λίστας επιθυμιών μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής ήταν η κυβερνητική υποστήριξη που υπερβαίνει την Ε&Α και τα φορολογικά κίνητρα.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την απευθείας αγορά υπηρεσιών μετακόμισης ως τρόπο μείωσης του κόστους, δεδομένης της ικανότητας των κυβερνήσεων να κινητοποιούν δισεκατομμύρια δολάρια που υπερβαίνουν κατά πολύ το εύρος ακόμη και των μεγαλύτερων εταιρικών δεσμεύσεων, γεγονός που φαίνεται σαν μακρινό πλάνο αυτή τη στιγμή.

Η τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας θα μπορούσε να αφήσει το κόστος δέσμευσης άνθρακα από τον αέρα απρόσιτο για τους περισσότερους αγοραστές.
Το Άγιο Δισκοπότηρο για την απομάκρυνση του άνθρακα ώστε να είναι οικονομικά εφικτό μειώνει τις τιμές σε περίπου 100 δολάρια ανά τόνο.
Αυτό απέχει πολύ από το τρέχον κόστος αφαίρεσης που ξεκινά από εκατοντάδες δολάρια και υπερβαίνει τα 1.000 δολάρια ανά τόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπήρχε ένα ήσυχο υπόγειο ρεύμα ρεαλισμού στη σύνοδο κορυφής της DAC ότι η τεχνολογία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτύχει να φτάσει το όριο των $100 τις επόμενες τρεις δεκαετίες.
Ο συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της Climeworks, Jan Wurzbacher, είπε στο πλήθος ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να δει τις τιμές της να παραμείνουν έως και 300 $ έως το 2050. Σε έναν κόσμο που απαιτεί αφαίρεση σε κλίμακα γιγατόνων, αυτή είναι μια διαφορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο φόβος

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο φόβος στη σύνοδο κορυφής ότι η DAC θα μπορούσε να πέσει με το λάθος πλήθος ή να καταλήξει να επιδεινώσει θορυβωδώς τους γείτονές του.
Για πολλούς συμμετέχοντες, το λάθος πλήθος θα ήταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, της οποίας το ενδιαφέρον για την τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα για τη συνέχιση της καύσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κοινωνική αποδοχή των δυνατών μηχανών που πιθανώς συνδέονται με τεράστια δίκτυα αγωγών που μετακινούν το CO2 είναι επίσης ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα.
Στο πάρτι του direct air capture, ήταν ξεκάθαρο ότι όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τη μετάβαση της τεχνολογίας στην ενηλικίωση αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο να τελματώσουν.
Παρ' όλη την αισιοδοξία ότι είναι απαραίτητο εργαλείο για να φτάσετε στο καθαρό μηδέν, η ιστορία της άμεσης σύλληψης αέρα δεν έχει ακόμη γραφτεί.

«Όταν ξεκινάς νωρίς [αναπτύσσοντας] μια τεχνολογία, είναι περισσότερο μια θεωρία για το τι θα μπορούσε να είναι», δήλωσε ο Rich Lesser, παγκόσμιος πρόεδρος της Boston Consulting Group, η οποία έχει δεσμευτεί να αγοράσει τουλάχιστον 100.000 τόνους υπηρεσιών αφαίρεσης άνθρακα, μέχρι το 2030.
«Όταν αποκτάς λίγη ώθηση, έχει να κάνει με τις ιστορίες του τι είναι και γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης