Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Γερμανία όπως... Γαλλία: Αλλάζει πλεύση για την Thyssenkrupp στην απανθρακοποίηση της χαλυβουργίας

Γερμανία όπως... Γαλλία: Αλλάζει πλεύση για την Thyssenkrupp στην απανθρακοποίηση της χαλυβουργίας
Στο παρελθόν, οι γερμανικές κυβερνήσεις έτειναν να είναι επιφυλακτικές απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις, αλλά υπό τον Habeck, η Γερμανία τείνει προς μια πιο παρεμβατική βιομηχανική πολιτική, γράφει η Euractiv

Ο υπουργός της Γερμανικής Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα στηρίξει τον γίγαντα της χαλυβουργίας ThyssenKrupp στην πράσινη μετάβαση που θέλει να επιτύχει και είναι σίγουρος πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει το ρόλο της, όπως δήλωσε στους χαλυβουργούς σε συνδικαλιστική συγκέντρωση στο Ντούισμπουργκ, οπως μεταφέρει η Euractiv

«Θα το καταφέρουμε ως το καλοκαίρι», υποσχέθηκε ο Habeck στη συγκέντρωση, λέγοντας ότι οι συνομιλίες με την Επιτροπή πλησιάζουν σε συμφωνία και υποσχόμενος πως «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσω ότι όλες οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας στη Γερμανία θα μπορέσουν να διατηρηθούν κατά την πράσινη μετάβαση», γιατί όπως τόνισε, «η βιομηχανία πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να επιβιώσει, υποστήριξε – αλλά: «όχι οπουδήποτε αλλού – εδώ!»

Γερμανία όπως Γαλλία

Στο παρελθόν, οι γερμανικές κυβερνήσεις έτειναν να είναι επιφυλακτικές απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις, αλλά υπό τον Habeck, η Γερμανία τείνει προς μια πιο παρεμβατική βιομηχανική πολιτική ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας και μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες εγκαινίασε ένα πρόγραμμα «Συμβάσεις άνθρακα επί διαφοράς» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ThyssenKrupp, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Γερμανίας, θέλει να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στο Ντούισμπουργκ το 2026, το οποίο θα χρησιμοποιεί υδρογόνο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει να συνεισφέρει 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι επιδοτήσεις πρέπει να λάβουν το πράσινο φως της Κομισιόν.

Εάν εγκριθεί αυτό από την Επιτροπή, θα επιτρέψει στις γερμανικές επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για κρατική χρηματοδότηση για στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα των παραγωγικών διαδικασιών.

Παρεμβατική πολιτική η απάντηση

Η πιο ενεργητική προσέγγιση του Habeck αποτελεί επίσης απάντηση σε μια δύσκολη περίοδο για τον βιομηχανικό τομέα στη Γερμανία.
Οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ανεβάσει το κόστος παραγωγής, δημιουργώντας φόβους για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Πρόσφατη μελέτη της Ομοσπονδίας Γερμανικών Επιχειρήσεων (BDI) δείχνει ότι αρκετές εταιρείες μεταφέρουν τμήματα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό.
Η μετάβαση σε διαδικασίες παραγωγής με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος, ιδίως για τους παραγωγούς χάλυβα.
Ως εκ τούτου, τα συνδικάτα παροτρύνουν το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει γρήγορα ενισχύσεις για την προστασία των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.

«Το πράσινο μέλλον μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η ΕΕ απλώς δείχνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο Tekin Nisakkol, πρόεδρος του εργοστασιακού συμβουλίου της ThyssenKrupp Europe, στη συγκέντρωση της Τετάρτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης