Γερμανία: Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την μείωση τιμών στη βιομηχανική ενέργεια (Montel)

Γερμανία: Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την μείωση τιμών στη βιομηχανική ενέργεια (Montel)
Θεωρείται ως ένας τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι το 2030, όταν η Γερμανία ελπίζει να έχει το 80% της ισχύος της από ΑΠΕ.
Η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές της βιομηχανικής ενέργειας στη χώρα, επικρίθηκε από στελέχη και ηγέτες εταιριών που συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε το επιχειρηματικό λόμπι BDI στο Βερολίνο τη Δευτέρα 19/6.

Η πρόταση προσωρινού ελέγχου των τιμών υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο μήνα για να προστατεύσει την οικονομία από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν υψηλές περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης.

Θεωρείται ως ένας τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα μέχρι το 2030, όταν η Γερμανία ελπίζει να έχει το 80% της ισχύος της από ΑΠΕ.

Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το BDI.
«Το BDI αναμένει κάτι περισσότερο από μια γεφυρωτική λύση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος του BDI, Siegfried Russwurm.

Είπε ότι η πρόταση ήταν απλώς ένα μέτρο διάσωσης, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο.
«Αν φτιάχνεις μια γέφυρα χωρίς να μπορείς να δεις την άλλη ακτή, τότε θα καταλήξει να είναι μια προβλήτα που περιβάλλεται από βαθιά νερά».

Η πρόταση ήρθε εν μέσω έντονης πίεσης τιμών στη Γερμανία, όταν στην χειρότερη φάση της ενεργειακής κρίσης, το πρώτο συμβόλαιο αναφοράς της Γερμανίας κορυφώθηκε στα 1.050 ευρώ/MWh.

Το Cal 24 στην τελευταία διαπραγμάτευση άγγιξε τα 149,15 ευρώ/MWh, επίπεδο πολύ υψηλότερο ακόμα από τους προπολεμικούς μέσους όρους.

«Κατακερματισμός της αγοράς»

Η πρόταση θα περιόριζε την τιμή στα 60 ευρώ/MWh, κάτι που ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων Robert Habeck είπε ότι θα μπορούσε να κοστίσει στη χώρα περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Αυτά τα στοιχεία έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lintner του Ελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, εταίρου των Πρασίνων, επανέλαβε την αντίθεσή του στο κόστος στην εκδήλωση του BDI.
Ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE, δήλωσε ότι είχε επίσης αμφιβολίες για το κόστος και τη δομή της πρότασης.

Αναρωτήθηκε γιατί η πρωτοβουλία στόχευε μόνο στη βιομηχανία, αφήνοντας κρίσιμα μέρη της γερμανικής οικονομίας έξω - όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (γνωστές ως Mittelstand) ή ακόμα και τα χιλιάδες αρτοποιεία των χωρών - μόνο και μόνο επειδή δεν ταξινομήθηκαν ως ενεργοβόρα.

«Η μέθοδος που βρίσκουμε για να ξεπεράσουμε αυτή την έκταση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό της αγοράς ενέργειας», είπε.
"Αυτό είναι αναποτελεσματικό και ακόμη πιο ακριβό για το συνολικό σύστημα."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης