Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Αυξάνεται η προσφορά δικαιωμάτων EUAs - Κάτω από τα 90 ευρώ/τόνος οι τιμές (Montel)

Αυξάνεται η προσφορά δικαιωμάτων EUAs - Κάτω από τα 90 ευρώ/τόνος οι τιμές (Montel)
Ευθυγράμμιση των EUAs με τις πτωτικές τάσεις
Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα έμοιαζαν έτοιμες για απώλειες 3% την εβδομάδα έως την Παρασκευή 23/6, με το συμβόλαιο αναφοράς να επαναπροσαρμόζεται γύρω από τα πτωτικά θεμελιώδη μεγέθη τις επόμενες επτά ημέρες και πιθανώς να καταλήξουν κάτω από τα 90 ευρώ/τόνο, γράφει το Μontel.

Αφού έφτασε στο υψηλό δύο μηνών στα 96 ευρώ/τόνο την Τρίτη 20/6, το συμβόλαιο EUA της 23ης Δεκεμβρίου έπεσε σε χαμηλό εννέα ημερών στα 88,33 ευρώ/τόνο την Πέμπτη.
Τελευταία διαπραγματεύτηκε στα 89,60 ευρώ/τόνο, μειωμένη κατά 0,55 ευρώ την ημέρα, αλλά κάτω από τον διακανονισμό της περασμένης Παρασκευής στα 92,35 ευρώ/τόνο.

«Oι τελευταίες δύο ημέρες ήταν ασταθείς καθώς η αγορά προσπάθησε να τιμολογήσει σε διαφορετικούς οδηγούς», δήλωσε ο Bernadett Papp, ανώτερος αναλυτής άνθρακα στην Pact Capital.
Μεταξύ των υποστηρικτικών παραγόντων, τόνισε μια πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που ενισχύθηκε από τις δραστηριότητες συντήρησης στην υποδομή της Νορβηγίας.

Επιπλέον, η έκθεση της Ice's Commitment of Traders (COT) από την περασμένη εβδομάδα παρείχε πρόσθετη υποστήριξη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι, οι καθαρές short θέσεις που κατέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια σημείωσαν νέο ρεκόρ την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου.

«Σενάριο σύντομης συμπίεσης»

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ερμήνευσαν αυτά τα δεδομένα ως έναυσμα για να αρχίσουν να αγοράζουν δικαιώματα εν αναμονή ενός σεναρίου σύντομης συμπίεσης, το οποίο θα οδηγούσε τις τιμές ακόμη υψηλότερα, είπε ο Papp.

Ωστόσο, η τελευταία έκθεση COT – που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 21/6 – έδειξε ότι «δεν υπάρχουν [περισσότερα] shorts που πρέπει να συμπιεστούν», πρόσθεσε.

«Με την αφήγηση γύρω από μια σύντομη συμπίεση που τώρα αρχίζει να διαχέεται, είναι πιθανό να δούμε την τιμή της EUA να ευθυγραμμίζεται εκ νέου με τα υποκείμενα πτωτικά θεμελιώδη μεγέθη της», δήλωσε ο αναλυτής άνθρακα της Icis, Lewis Unstead.

«Βλέπουμε κίνδυνο για τιμές κάτω από το επίπεδο των 90 ευρώ/τόνο την επόμενη εβδομάδα».

Η ανακοίνωση σχετικά με το αναθεωρημένο ημερολόγιο δημοπρασιών EUA για να αντικατοπτρίζει τον προεφοδιασμό 16,2 εκατομμυρίων δικαιωμάτων τους επόμενους έξι μήνες – αρχής γενομένης στις 3 Ιουλίου – επηρέασε περαιτέρω το πτωτικό κλίμα, σημείωσαν οι συμμετέχοντες.

«Αυτό θα συνεχίσει να δίνει τον τόνο για το κλίμα της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα θα παρέχει σημαντική αντίσταση σε τυχόν ανοδικές κινήσεις", δήλωσε ο Unstead.

«Η αυξημένη εισροή δικαιωμάτων στην αγορά, σε συνδυασμό με τον ισχυρό ενεργειακό εφοδιασμό και την άμβλυνση των φόβων για τις διακοπές φυσικού αερίου στη Σκανδιναβία, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση πώλησης στις τιμές», δήλωσε ο Tom Lord της Redshaw Advisors σε σημείωμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης