Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Montel: Κινδυνεύει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πετύχει την απεξάρτηση από τον άνθρακα

Montel: Κινδυνεύει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πετύχει την απεξάρτηση από τον άνθρακα
Η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ήταν χαμηλότερη από τον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για μια οικονομία απελευθερωμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές, αφού δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο σε βασικούς τομείς, όπως η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η βελτίωση των συνδέσεων σε δίκτυο.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, «υπάρχει άμεση ανάγκη να τρέξουμε για την εξασφάλιση επαρκούς χωρητικότητας δικτύου και συνδέσεων, την προώθηση λύσεων ευελιξίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» σύμφωνα με την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής στην τελευταία της έκθεση προόδου.

Χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης

Η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι ήταν χαμηλότερη από τον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων της κυβέρνησης.

Τόσο η χερσαία αιολική όσο και η ηλιακή ανάπτυξη παρεμποδίζονται, εν μέρει λόγω των φραγμών στο σύστημα σχεδιασμού, παρά το γεγονός ότι είναι μεταξύ των φθηνότερων μορφών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάπτυξη ηλιακής δυναμικότητας ήταν «σημαντικά εκτός τροχιάς» και θα απαιτούνταν ένας μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 4,3 GW για την παράδοση των στοχευμένων 70 GW ηλιακής ισχύος στη χώρα έως το 2035, εκτιμά το CCC.

Οι υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να δώσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035, ανέφερε το CCC. Θα πρέπει επίσης να διαλύσει την αβεβαιότητα σχετικά με μια απόφαση, που αναμένεται το 2026, για την ανάμειξη υδρογόνου στο υπάρχον δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης