Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΕΣΗΑΠΕ - ΕΛΕΤΑΕΝ: 60% αιολική και 40% ηλιακή η πρόταση για ισορροπία στο ενεργειακό μίγμα

ΕΣΗΑΠΕ - ΕΛΕΤΑΕΝ: 60% αιολική και 40% ηλιακή η πρόταση για ισορροπία στο ενεργειακό μίγμα

Οι προτάσεις προς τον Υπουργό Ενέργειας για τις περικοπές

 

Ισορροπία στο μίγμα της ενέργειας που παράγεται από τις βασικές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, είναι η λύση για τον περιορισμό στο ελάχιστο των αναγκαίων περικοπών ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος σε περιόδους μειωμένης ζήτησης με αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ όπως αυτή που διανύουμε.


Αυτό είναι το μήνυμα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και της ΕΛΕΤΑΕΝ, του επιστημονικού φορέα εκπροσώπησης της αιολικής ενέργειας, προς τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, με αφορμή το θόρυβο των τελευταίων μηνών γύρω από το ζήτημα των περικοπών έγχυσης από μονάδες ΑΠΕ καθώς αυξάνει ραγδαία η διείσδυση τους στο ηλεκτρικό σύστημα ενώ η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί μέσω εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για το νέο κανονιστικό πλαίσιο, η οποία έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ σχετικά πρόσφατα έχει υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση που αφορά τα νέα έργα με την οποία τόσο ο ΕΣΗΑΠΕ όσο και η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυο φορέων η αναλογία 60% αιολική ενέργεια και 40% ηλιακή είναι η πλέον κατάλληλη για τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος σε μακροπρόθεσμη βάση παράλληλα με τον σωστό σχεδιασμό ανάπτυξης του αναγκαίου ηλεκτρικού χώρου και βέβαια την αποθήκευση ενέργειας. Σημειώνεται ότι σήμερα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των φωτοβολταικών που έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 5,5 GW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών είναι περίπου 4,86 GW. Ο συσχετισμός υπέρ των φωτοβολταικών αναμένεται να ενισχυθεί, αφού για το 2023 προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν περί τα 2 GW σε ηλιακά συστήματα.


Σχεδιασμός

Η ισορροπία μεταξύ των δυο τεχνολογιών και ο σωστός σχεδιασμός είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργο Περιστέρη η πλέον κατάλληλη λύση δεδομένου ότι η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης θα καθυστερήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, τα αιολικά πάρκα είναι αδικημένα σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται ραγδαία παρά το γεγονός ότι 1 αιολικό MW, παράγει διπλάσια ενέργεια από το αντίστοιχο φωτοβολταικό.

Επίσης τα αιολικά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ενέργεια που μπορεί να εξαχθεί, αντί όπως είπε ο κ. Περιστέρης να προχωρούμε σε περιορισμούς έγχυσης προκειμένου να εισάγεται ενέργεια από γειτονικές χώρες με μηδενικές τιμές. «Με το σωστό μίγμα ΑΠΕ θα εξάγουμε ενέργεια» είπε ο κ. Περιστέρης, υπογραμμίζοντας και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξουν τα θαλάσσια αιολικά, τα οποία έχουν καθυστερήσει πολύ στη χώρα μας.

Πέραν αυτών οι δύο φορείς ζήτησαν να επανεξεταστεί η υπουργική απόφαση η οποία περικόπτει οριζόντια, τη μέγιστη παραγωγή των νέων αιολικών και των φωτοβολταϊκών που εισέρχονται στο σύστημα, όταν παράγουν πάνω από το 65% της δυναμικότητάς τους. Όπως τονίστηκε οι δυο τεχνολογίες έχουν μεγάλες διαφορές στο προφίλ παραγωγής αφού οι ηλιακές εγκαταστάσεις παράγουν όλες μαζί τις ίδιες ώρες της ημέρας όταν έχει ηλιοφάνεια, ενώ αντίθετα η πιθανότητα να παράγουν όλα μαζί τα αιολικά είναι ελάχιστες ακόμη και μηδενικές. Πρότειναν την υιοθέτηση μίας δυναμικής μεθοδολογίας για τις περικοπές από τα αιολικά, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η «μονιμοποίηση» των περικοπών.

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο χωροταξικό των αιολικών, με την πρόταση να συνοδευτεί το νέο ΕΣΕΚ και με ένα χάρτη για το πού θα επιτρέπεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς ακόμα και αν στο νέο Σχέδιο αυξηθεί ο στόχος για την ανάπτυξη αιολικών θα είναι δώρο άδωρο, αν δεν μπορούν να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, λόγων των φραγμών που θέτει το Natura και των τοπικών αντιδράσεων κλπ.

Από την πλευρά του ο κ. Περιστέρης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αποθήκευση ενέργειας σημειώνοντας ότι η χώρα έχει καθυστερήσει στο θέμα αυτό και επισήμανε τη διαφορά μεταξύ της αποθήκευσης βραχείας διάρκειας που δίνουν οι μπαταρίες, σε σχέση με την αποθήκευση μακράς διάρκειας της αντλησιοταμίευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για την αποθήκευση με μπαταρίες, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, αφορά σε μπαταρίες με δυνατότητα έγχυσης 2 ωρών ισχύος 400 MW οι οποίες δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης