Ενέργεια

ΕΕ: Αδιέξοδο και πάλι στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας

ΕΕ: Αδιέξοδο και πάλι στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας

Στην Ισπανία περνά η ευθύνη για συμφωνία

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας την Παρασκευή, με τα κράτη να εξακολουθούν να διαφωνούν για πιθανή νέα κρατική βοήθεια για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι 27 χώρες της ΕΕ επιδιώκουν κοινή θέση σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν δυσκολευτεί να συμφωνήσουν για τις κρατικές ενισχύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα συμβιβαστική πρόταση την Παρασκευή, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ. Κάποιοι παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αναλύσουν το κείμενο, το οποίο εστάλη το απόγευμα της Πέμπτης από τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Η ευθύνη για τη σφράγιση μιας συμφωνίας θα περάσει πλέον στην Ισπανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο έως το τέλος του έτους.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πιο σταθερές και να αποφύγει την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου άφησαν τους καταναλωτές στα ύψη.

Διαφωνίες

Ωστόσο, το κυνήγι μιας συμφωνίας παρεμποδίστηκε από τις διαφωνίες σχετικά με το πόσο οι χώρες μπορούν να επιδοτούν τις υπάρχουσες μονάδες χρησιμοποιώντας νέα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με το κράτος.

Η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά της ΕΕ δίνοντας σε ορισμένα κράτη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα -- μια ανησυχία που είπαν διπλωμάτες της ΕΕ επικεντρώθηκε στην πιθανή χρήση αυτών των επιδοτήσεων για γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς.

Η Γαλλία, η οποία είχε υποστηρίξει την πρόταση επιδότησης, είπε ότι ο περιορισμός της χρήσης τέτοιων επιδοτήσεων ενέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τις προσπάθειες προστασίας των καταναλωτών από τις ασταθείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τελευταία συμβιβαστική πρόταση, την οποία οι χώρες εξέτασαν αλλά δεν υποστήριξαν την Παρασκευή, θα έθετε αυστηρότερους όρους στους οποίους οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσαν να λάβουν την κρατική υποστήριξη.

Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται για να βρουν μια συμφωνία για τον τελικό νόμο - τον οποίο οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαπραγματευτούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης