Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυριαρχία ΗΠΑ στην ασφάλεια εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς αερίου - Energypost

Κυριαρχία ΗΠΑ στην ασφάλεια εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς αερίου - Energypost
Η Ευρώπη αποσυνδέεται από τις ρωσικές προμήθειες, ενώ η ασιατική ζήτηση αυξάνεται

Οι ΗΠΑ θα πρωτοστατήσουν στην προσφορά ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και σε τιμές που συνδέονται με τη χονδρική αγορά, την πιο ρευστή στον κόσμο, υποστηρίζουν οι Kong Chyong και Ira Joseph στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής σύμφωνα με το energypost. Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις τρεις βασικές πηγές ευελιξίας του εμπορίου φυσικού αερίου, κρίσιμες για την κάλυψη απροσδόκητων χασμάτων προσφοράς και ζήτησης: συστήματα αποθήκευσης φυσικού αερίου, πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής και προμήθειας και ευελιξία συμβολαίων LNG. Οι οδηγοί είναι οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως. Η Ευρώπη αποσυνδέεται από τις ρωσικές προμήθειες, ενώ η ασιατική ζήτηση αυξάνεται. Οι συγγραφείς περιγράφουν το τοπίο εξετάζοντας αυτές τις τρεις βασικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνοψης της περιφερειακής χωρητικότητας αποθήκευσης, της ανάπτυξης του LNG και του τρόπου με τον οποίο η ευελιξία συμβολαίων LNG αναδύεται ως μια νέα μορφή «αποθήκευσης».

Μια πιθανή βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου καθώς κατευθυνόμαστε προς την καλοκαιρινή περίοδο χαμηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο να εξοπλίσει περαιτέρω η Ρωσία τις προμήθειες φυσικού αερίου, υπενθυμίζουν τη σημασία των πηγών ευελιξίας φυσικού αερίου στη διαχείριση της δυναμικής της αγοράς και της αστάθειας των τιμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τρεις βασικές πηγές ευελιξίας

Τρεις βασικές πηγές ευελιξίας που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου είναι κρίσιμες για την κάλυψη απροσδόκητων κενών ζήτησης ή/και προσφοράς: παραδοσιακά συστήματα αποθήκευσης φυσικού αερίου, πλεονάζουσα χωρητικότητα υποδομής παραγωγής και προμήθειας και ευελιξία συμβάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Με την τεράστια χωρητικότητα αποθήκευσης και τις ευέλικτες προμήθειες LNG, η Βόρεια Αμερική θα αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τον ρόλο του υπολειπόμενου εξισορροπητή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.

  1. Αποθήκευση Φυσικού Αερίου

Η προσφορά φυσικού αερίου επηρεάζεται από γεωπολιτικούς και τεχνικούς παράγοντες καθώς και από αυτούς που επηρεάζουν τη ζήτηση, ιδίως τη θερμοκρασία και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό καθιστά την αποθήκευση φυσικού αερίου αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εμπορίου φυσικού αερίου.
Σε «κανονικές» συνθήκες αγοράς, η αποθήκευση αερίου τοποθετεί το αχρησιμοποίητο αέριο σε τοποθεσίες που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική ημερομηνία, αποφεύγοντας στις περισσότερες περιπτώσεις πιο δαπανηρές μεταβολές στην παραγωγή αερίου και παρέχοντας ένα απόθεμα κινδύνου έναντι των περιόδων αιχμής ζήτησης.
Αυτή η αιχμή εμφανίζεται συνήθως το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, η αποθήκευση λειτουργεί ως «καταβόθρα ζήτησης», η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη εάν εξαντληθούν όλα τα άλλα εργαλεία για την απορρόφηση των προμηθειών. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των πρώτων lockdown Covid-19 στην Ευρώπη και σε άλλες περιφερειακές αγορές φυσικού αερίου, η αποθήκευση φυσικού αερίου βοήθησε στην ελαχιστοποίηση της παύσης λειτουργίας της παραγωγής και στην αποφυγή πιθανών σχεδόν μηδενικών ή αρνητικών τιμών χονδρικής.

Σε «εξαιρετικές» συνθήκες αγοράς, η αποθήκευση φυσικού αερίου υποστηρίζει επίσης τυχόν διακοπές κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, όπως ξαφνική απώλεια εγκαταστάσεων παραγωγής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ή διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού φυσικού αερίου (αγωγοί και μεταφορά LNG) για γεωπολιτικούς λόγους.


πιν1_1.JPG


Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθήκευσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη των διακυμάνσεων της ζήτησης και του διαπεριφερειακού εμπορίου φυσικού αερίου. Από τα 444 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) της παγκόσμιας χωρητικότητας αποθήκευσης, τα 396 bcm αντιστοιχούν σε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης (σε αέρια μορφή). Τα υπόλοιπα 48 bcm έχουν τη μορφή υπέργειων δεξαμενών αποθήκευσης LNG που βρίσκονται σε τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG. Αυτή η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης αντιπροσώπευε περίπου το 88% του παγκόσμιου εμπορίου διαπεριφερειακών αγωγών και το 86% του παγκόσμιου εμπορίου LNG το 2021. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από το 90% της κατανάλωσης στην Κίνα και την Ιαπωνία, τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Ρωσίας ή το ήμισυ της κατανάλωσης φυσικού αερίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης — επηρεασμένη από τη γεωλογική κληρονομιά — και το εμπόριο LNG δεσμεύουν περιφερειακά διαφορετικές αγορές. Το 36% της παγκόσμιας χωρητικότητας αποθήκευσης βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και το 30% στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ουκρανία. Η χωρητικότητα αποθήκευσης στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα και την Ινδία, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG στον κόσμο, αντιπροσωπεύει μόνο το 15%του παγκόσμιου συνόλου. Αυτές οι χώρες πρέπει να βασίζονται κυρίως σε δεξαμενές αποθήκευσης LNG στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής και ολοένα και περισσότερο στην προμήθεια «ακριβώς έγκαιρα» από το LNG, για τη διαχείριση πιθανών ανισορροπιών.
πιν2_1.JPG


Η ανάπτυξη LNG θα αυξήσει τον ρόλο της αποθήκευσης

Με την αύξηση της χρήσης LNG αυτή τη δεκαετία, ο ρόλος της αποθήκευσης θα γίνει πιο σημαντικός, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της ζήτησης θα προέλθει από την Ασία, όπου υπάρχει σχετικά μικρή εποχιακή χωρητικότητα αποθήκευσης παρά τις έντονες εποχιακές μεταβολές στη χρήση φυσικού αερίου. Η Ευρώπη χρειάζεται να εισάγει λιγότερο LNG το χειμώνα, γεγονός που επιτρέπει στις ασιατικές αγορές να αγοράζουν περισσότερα αντί της έλλειψης αποθηκευτικής ικανότητας στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, τα συστήματα αποθήκευσης Ευρασιατικής και Βόρειας Αμερικής με τεράστιες δυνατότητες εισαγωγής και εξαγωγής LNG προσθέτουν εμπορική ρευστότητα στις περιφερειακές αγορές LNG.

Πολλές χώρες έχουν μια σαφή διαφορά καλοκαιριού-χειμώνα λόγω των αλλαγών στη θερμοκρασία και τις απαιτήσεις των νοικοκυριών για αέριο για σκοπούς θέρμανσης. Σε αγορές όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, υπάρχουν παρόμοια μοτίβα αλλά και καλοκαιρινές αιχμές λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας για σκοπούς ψύξης. Υπάρχουν επίσης χώρες με μικρή διακύμανση στη ζήτηση, με την Ινδία να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

2. Ανταλλακτική Δυνατότητα Υποδομής Παραγωγής και Εφοδιασμού

Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως λύση προμήθειας για να αυξήσουν την ευελιξία και την ασφάλεια και να προσφέρουν την προσφορά «ακριβώς έγκαιρα». Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχει σχεδόν μηδενική ικανότητα αποθήκευσης και έχει βασιστεί ιστορικά στην ευελιξία της παραγωγής του στη Βόρεια Θάλασσα, στη συνδεσιμότητα του με την Ευρώπη μέσω μαζικών αγωγών και στις εισαγωγές LNG.
Η χώρα στηρίζεται στις διασυνδέσεις και στους εγχώριους παραγωγούς της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του ΗΒ (UKCS) για να ανταποκριθεί στις εποχιακές διακυμάνσεις της ζήτησης. Ένα άλλο παράδειγμα παραγωγού swing στην Ευρώπη είναι η Ολλανδία, αλλά με το κλείσιμο του Groningen, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ΕΕ, η ευελιξία παραγωγής του θα σταματήσει σύντομα — επιδεινώνοντας την αστάθεια της αγοράς και οδηγώντας σε πιο έντονες αυξήσεις των τιμών.

πιν3.JPG


3. Ευελιξία συμβολαίου LNG

Ενώ η χωρητικότητα υποδομής —παραγωγή και αγωγοί— μπορεί να προσφέρουν ευελιξία, διασφαλίζοντας την παράδοση φυσικού αερίου όταν χρειάζεται, η ευελιξία συμβολαίου LNG και ο εφοδιασμός χαρτοφυλακίου LNG αναδύονται ως νέα μορφή «αποθήκευσης» στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας για τους εισαγωγείς LNG.Αυτή η νέα λύση «ακριβώς έγκαιρα» θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον ασφάλεια σε χώρες με ανεπαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης, όπως η Ιαπωνία. Για παράδειγμα, πολλά έργα LNG στις ΗΠΑ είναι συμβάσεις που βασίζονται στο free-on-board (FOB) που είναι ευέλικτα για τους αγοραστές να εκτρέψουν την αγορά της επιλογής τους για μια τιμή που συνδέεται με το Henry Hub.

Υπάρχει περιορισμένη ευελιξία παραγωγής από κορυφαίους εξαγωγείς LNG — Βόρεια Αμερική, Κατάρ και Αυστραλία. Η Ρωσία έχει χωρητικότητα αποθήκευσης και ευελιξία παραγωγής ανάντη, αλλά λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της ως πάροχος ευελιξίας στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου πιθανότατα θα είναι περιορισμένος. Με την αποσύνδεση της Ευρώπης από τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου και την υποχρέωση αναπλήρωσης υποχρεωτικής αποθήκευσης, ο ρόλος της στην παροχή ευελιξίας και ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου μπορεί επίσης να περιοριστεί. Η εξαφάνιση της εποχιακής ευελιξίας στην Ευρώπη μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερες αστάθειες στις τιμές του φυσικού αερίου, ένα κρίσιμο ζήτημα για τους ευρωπαίους και ασιάτες εισαγωγείς, ειδικά εκείνους που βασίζονται σε αγορές LNG επί τόπου.


πιν4.JPG

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως εξισορροπητής αερίου

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, 175 φορτία LNG από τις ΗΠΑ ακυρώθηκαν λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας. Μέρος της προμήθειας φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ κατέληξε στο νότιο κεντρικό σύστημα αποθήκευσης των ΗΠΑ και όταν η Ευρώπη χρειαζόταν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τους όγκους που έλειπαν από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το LNG των ΗΠΑ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της αυξητικής ζήτησης LNG.
Με την εξαγωγική τους ικανότητα LNG — από τα περισσότερα από 190 bcm που αναμένεται να προστεθούν παγκοσμίως έως το 2027, τουλάχιστον 87 bcm θα προέρχονται από τις ΗΠΑ — και την τεράστια αποθηκευτική τους ικανότητα. Οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσφοράς ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου σε τιμές που συνδέονται με την πιο ρευστή αγορά χονδρικής στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης