Pouyanne: Επιτακτικοί οι στόχοι απανθρακοποίησης από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Pouyanne: Επιτακτικοί οι στόχοι απανθρακοποίησης από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς
Στόχος η μείωση των εκπομπών C02 και αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030

Οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο θα πρέπει να θέσουν στόχους για μείωση των εκπομπών C02 και αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην επερχόμενη διάσκεψη για το κλίμα COP28, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Μετά από μια σύντομη ηρεμία το 2022 εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν νέα πίεση από ακτιβιστές να προχωρήσουν περισσότερο στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Τον Μάιο, ακτιβιστές για το κλίμα σημείωσαν ακόμη μια νίκη κατά της Big Oil, αφού το γιγάντιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τις προτάσεις των μετόχων της ExxonMobil και της Chevron στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους. Με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και η φωνή του σε θέματα όπως αυτά έχει μεγάλη βαρύτητα.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ο έκτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Exxon με ποσοστό σχεδόν 1,2%. Η κίνηση έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου οι διαδηλωτές για το κλίμα εξαπέλυσαν χάος στην Γενική Συνέλευση της TotalEnergies στο Παρίσι, όπου οι μέτοχοι υποστήριξαν μια πρόταση που ζητούσε από τον γαλλικό ενεργειακό γίγαντα να επιταχύνει τις περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ομοίως, σε αυτό που διαμορφώνεται τώρα ως ένα άλλο κύμα κλιματικής ζέσης, διαδηλωτές εισέβαλαν στη Γενική Συνέλευση της Shell Plc (NYSE:SHEL), κατηγορώντας την ολλανδική εθνική εταιρεία πετρελαίου ότι «σκότωσε» τον πλανήτη και ζητώντας να «κλείσει» τον πλανήτη.

Tα πεπραγμένα των Exxon - Chevron

Eίναι μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων για τους μετόχους πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι πέρυσι, υπήρξε μια αισθητή αλλαγή στο συναίσθημα με τον ακτιβισμό για το κλίμα και το ESG να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Τον Μάιο του 2022, η Exxon σημείωσε μια σημαντική νίκη, αφού οι μέτοχοί της υποστήριξαν τη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση στην ετήσια γενική συνέλευση. Μόνο το 28% των συμμετεχόντων υποστήριξε ένα ψήφισμα που κατατέθηκε από την ομάδα ακτιβιστών Follow This που παροτρύνει ταχύτερη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Mια πρόταση που ζητούσε έκθεση σχετικά με τον επιχειρηματικό σχεδιασμό χαμηλών εκπομπών άνθρακα έλαβε μόλις 10,5% υποστήριξη, ενώ μια έκθεση για την παραγωγή πλαστικών συγκέντρωσε θετική ψήφο με 37%.

Ακολουθώντας τα βήματα της μεγαλύτερης ομοτίμου της, τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Chevron καταψήφισαν ένα ψήφισμα που ζητούσε από την εταιρεία να υιοθετήσει στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποδεικνύοντας υποστήριξη για τα βήματα που έχει ήδη λάβει η εταιρεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης