Ενέργεια

BofA: Η Ευρώπη βρίσκεται «πίσω» στα αποθέματα φυσικού αερίου, Απρίλιο-Ιούνιο (Montel)

BofA: Η Ευρώπη βρίσκεται «πίσω» στα αποθέματα φυσικού αερίου, Απρίλιο-Ιούνιο (Montel)
Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 16 δισ.εκ. τον Απρίλιο-Ιούνιο, κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 22 δισ. εκ. για την περίοδο, σύμφωνα με αναλυτές

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης γεμίζουν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αλλά θα πρέπει να φτάσουν σε στοχευμένα επίπεδα πριν από το χειμώνα, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of American (BofA) Global Research όπως μεταφέρει η Montel.

Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 16 δισ.εκ. τον Απρίλιο-Ιούνιο, κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 22 δισ. εκ. για την περίοδο, ανέφεραν οι αναλυτές την Πέμπτη.
Ωστόσο, ο τελευταίος αριθμός αποθεμάτων ήταν πάνω από την αύξηση κατά 13 δισ. εκ. που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο-Ιούνιο του περασμένου έτους.

«Τα υψηλά αποθέματα στην αρχή της περιόδου κατασκευής σήμαιναν ότι χρειαζόταν λιγότερη έγχυση αερίου πριν από τον Οκτώβριο για να επιτευχθεί πλήρης αποθήκευση, αλλά τα αποθέματα δημιουργούνται πολύ αργά», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται επί του παρόντος στο 79% της χωρητικότητας, σημαντικά αυξημένα από 61% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Ανακούφιση λόγω καιρού

«Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου ανακουφίστηκε όταν ο καιρός έγινε θερμότερος από το κανονικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2022-2023», ανέφεραν οι αναλυτές της Bofa.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τυχόν απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία –τον μεγαλύτερο προμηθευτή πλέον της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία– έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν την Ευρώπη με ανεπαρκή αποθήκευση ενόψει του χειμώνα.

Για παράδειγμα, η ετήσια συντήρηση στο εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Nyhamna στη Νορβηγία έχει παραταθεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες έως τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του TSO Gassco, περιορίζοντας έτσι την προσφορά και αυξάνοντας τις περιφερειακές τιμές.

Βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο της τράπεζας, η ζήτηση φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 49 εκατ. cm/ημέρα σε ετήσια βάση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 – εν μέσω της επιστροφής ορισμένων ευαίσθητων ως προς τις τιμές βιομηχανικών καταναλωτών και της τοπικής εγχώριας ζήτησης – και η αποθήκευση θα φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα τον Σεπτέμβριο.

Αυτό θα υπερέβαινε άνετα τον στόχο της ΕΕ για την επίτευξη χωρητικότητας 90% έως την 1η Νοεμβρίου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης