Montel: Υπό πίεση για ακόμη 6-12 μήνες οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα λόγω πτώσης της ζήτησης

Montel: Υπό πίεση για ακόμη 6-12 μήνες οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα λόγω πτώσης της ζήτησης
Ο Samuel Norton, ανώτερος αναλυτής εμπορίας άνθρακα στη Vattenfall προέβλεψε μεγαλύτερη αστάθεια για την αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοιες διακυμάνσεις στις τιμές του άνθρακα
Οι ευρωπαϊκές τιμές άνθρακα θα παραμείνουν υπό πίεση για τους επόμενους 6-12 μήνες εν μέσω πτώσης της ζήτησης λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης, δήλωσε αναλυτής στην Montel την Πέμπτη 6/7.

Οι τιμές του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν στα 70-75 ευρώ/τόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε ο Mark Lewis, επικεφαλής της κλιματικής έρευνας στην Andurand Capital, στο Argus Carbon Markets and Regulation Conference στη Λισαβόνα.

Αυτό θα συνέβαινε εάν οι τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν στα 20 ευρώ/MWh εν μέσω υψηλών επιπέδων αποθήκευσης στην Ευρώπη, είπε, από το τρέχον 33 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο TTF του πρώτου μήνα.

Ο βασικός παράγοντας για τις τιμές του άνθρακα θα είναι όταν οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου φτάσουν σε χωρητικότητα, πρόσθεσε. Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να καλύψει τα αποθέματα φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου.

Οι αγορές φυσικού αερίου και άνθρακα «δεν συσχετίστηκαν πλήρως, αλλά είναι σίγουρα ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να έχουμε κατά νου», δήλωσε ο Samuel Norton, ανώτερος αναλυτής εμπορίας άνθρακα στη Vattenfall.

Προέβλεψε μεγαλύτερη αστάθεια για την αγορά φυσικού αερίου, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοιες διακυμάνσεις στις τιμές του άνθρακα.

Εποχιακή πτώση στη δημοπρασία

Μια εποχιακή μείωση του όγκου των δημοπρασιών το καλοκαίρι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, αλλά τα μακροοικονομικά θα ασκούσαν πτωτική πίεση στις EUAs το φθινόπωρο, είπε ο Lewis.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 6% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι εκπομπές ήταν 20% χαμηλότερες από τους πρώτους έξι μήνες του 2022, πρόσθεσε.

Θα ήταν σημαντικό να παρακολουθείται εάν η κρίση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε μόνιμη καταστροφή της ζήτησης στη βιομηχανία και τη χρήση των νοικοκυριών, είπε.

Η υψηλότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχε επίσης μειώσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, πράγμα που σήμαινε ότι οι εκπομπές ήταν «περιορισμένες από δύο πλευρές», πρόσθεσε.

«Μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα επανέλθει αυτό ή αν υπάρχει μόνιμη καταστροφή».
Η αγορά ήταν «πολύ ανοδική διαρθρωτικά» μακροπρόθεσμα, είπε ο Lewis, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της ΕΕ που θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των δωρεάν δικαιωμάτων.

Πολιτική παρέμβαση

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ πιθανότατα θα παρέμβουν εάν οι τιμές κινούνταν εκτός του εύρους των 80-100 ευρώ/τόνο, είπε ο Norton.
«Η ΕΕ είπε πού θέλει να είναι η τιμή και αν ξεφύγει από αυτό το εύρος, θα κάνει μια αλλαγή», πρόσθεσε.

«Αν χτυπούσαμε 100 ευρώ/τόνο, πόσο καιρό θα ήμασταν εκεί; Η ΕΕ θα μπορούσε να ανακοινώσει τεράστιο προεφοδιασμό – αντίθετα, αν ήμασταν περίπου στα 50 ευρώ/τόνο, θα μπορούσαν να κάνουν μια ανακοίνωση... για να τροποποιήσουν το σύστημα προς την άλλη κατεύθυνση».

Το συμβόλαιο αναφοράς της 23ης Δεκεμβρίου εθεάθη τελευταία φορά να διαπραγματεύεται 0,31 ευρώ χαμηλότερα στα 85,50 ευρώ/τόνο στο Ice Endex.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης