Ενέργεια

Mέχρι το τέλος του έτους ο μηχανισμός έκδοσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Mέχρι το τέλος του έτους ο μηχανισμός έκδοσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ  θα αποτρέψει την επαναφορά της περίφημης  ρήτρας αναπροσαρμογής

Παράταση έως το τέλος του έτους θα λάβει όπως όλα δείχνουν ο μηχανισμός έκδοσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανασταλεί στο τέλος Σεπτεμβρίου το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε ως μέτρο για την παρακράτηση στην πηγή των υπερεσόδων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν φθάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα συμπαρασύροντας και τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης που έχει αρχίσει ήδη να συναντάται με εκπροσώπους της αγοράς και να συζητά τα μείζονα θέματα που έχει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του γύρω από τον διπλό μηχανισμό αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που είναι σε εξέλιξη.


Ο μηχανισμός που αφορά στο σκέλος της χονδρικής αγοράς θα ανασταλεί

Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο μηχανισμός που αφορά στο σκέλος της χονδρικής αγοράς θα ανασταλεί ώστε να είναι διαθέσιμος για επανενεργοποίηση εάν υπάρξει νέα μεγάλη έξαρση της ενεργειακής κρίσης ενώ ο μηχανισμός που αφορά τη λιανική αγορά θα παραταθεί έως το τέλος του έτους. Άλλωστε αυτός είναι και ο χρονικός ορίζοντας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη για να άρουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, χωρίς πάντως να έχει λάβει οριστικές κανονιστικές αποφάσεις, αφού δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα που έρχεται.

Με τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος τιμολόγησης στη λιανική ο νέος υπουργός Ενέργειας θα έχει το χρονικό περιθώριο να αποκρυσταλλώσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί όταν θα γίνει η μετάβαση στο λεγόμενο καθεστώς της κανονικότητας, δηλαδή όταν η αγορά θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση χωρίς να χρειάζεται οι προμηθευτές να ανακοινώνουν νέα τιμολόγια κάθε μήνα προβλέποντας την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής του επόμενου μήνα.


Τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Ταυτόχρονα οι εταιρίες προμήθειας που ήδη έχουν αντιδράσει πολύ έντονα στις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ για σύναψη νέων συμβολαίων με το σύνολο των πελατών τους από την 1η Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μείζονα αναστάτωση αλλά και κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θα έχουν πλέον το χρονικό περιθώριο να προετοιμαστούν κατάλληλα, αλλά και να συζητήσουν τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όσο και με τη ΡΑΑΕΥ συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της λιανικής. Έτσι είναι βέβαιο ότι μεταξύ των άλλων θα μπει στο τραπέζι και η τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ως γνωστόν είναι ο μόνος Κώδικας που καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Ενέργειας και όχι της ΡΑΑΕΥ.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο το βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα θελήσει να αποτρέψει την επαναφορά της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής μέσω της οποίας μεταφερόταν στους τελικούς καταναλωτές το σύνολο των αυξήσεων στην χονδρική αγορά. Η συγκεκριμένη ρήτρα που συμπεριλαμβανόταν στα συμβόλαια προμήθειας πριν την υιοθέτηση του μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης είχε αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της.


Οι επιδοτήσεις λογαριασμών

Ένα ακόμη πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός μετά την αναστολή του πλαφόν στην αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι η εξασφάλιση των κονδυλίων για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών οι οποίες πλέον θα πρέπει να καλύπτονται μόνο από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων ή από τον προϋπολογισμό.

Υπολογίζεται ότι το σύνολο των εσόδων του μηχανισμού της χονδρικής αγοράς ανήλθαν από την έναρξη εφαρμογής του σε περίπου 3,3 δις ευρώ. Ωστόσο πλέον λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου η απόδοση του μηχανισμού έχει μειωθεί δραστικά. Έτσι τον Ιούνιο συγκεντρώθηκαν 19,5 εκατ. ευρώ όταν οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση φθάνουν τα 24 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης