Ενέργεια

ΙΕΝΕ: Πτώση της Μέσης ΤΕΑ και Άνοδος της Ζήτησης τον Ιούνιο - Διαγράμματα

ΙΕΝΕ: Πτώση της Μέσης ΤΕΑ και Άνοδος της Ζήτησης τον Ιούνιο - Διαγράμματα
Η μέση ΤΕΑ τον Ιούνιο του 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 13% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο και διαμορφώθηκε στα €91.49/MWh

Στην παρούσα μηνιαία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, που εκπόνησε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον μήνα που πέρασε. Στο παρόν τεύχος, αναλύονται μεγέθη, όπως η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ), η ζήτηση ενέργειας και το φορτίο συστήματος, η παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από τις διαθέσιμες μορφές ενέργειας, το μίγμα καυσίμου, οι εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και η καθαρή θέση ισοζυγίου διασυνδέσεων.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, δίνονται στοιχεία σχετικά με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, τις εισαγωγές ανά σημείο εισόδου, τις παραλαβές στα σημεία εξόδου, αλλά και την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης.

Α) Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
Α1. Μειωμένη κατά 62% η Μέση ΤΕΑ τον Ιούνιο σε Ετήσια Βάση

Η μέση ΤΕΑ τον Ιούνιο του 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 13% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο και διαμορφώθηκε στα €91.49/MWh, ενώ μειώθηκε κατά 62% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022. Η ελάχιστη ΤΕΑ για τον μήνα Ιούνιο ανήλθε στα €0.02/MWh, ενώ η μέγιστη στα €174.99/MWh.

111_2.png


Η τιμή της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε περισσότερο από 2.6 φορές μέσα σε ένα χρόνο (Ιούνιος 2022 – Ιούνιος 2023), γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Α2. Άνοδος της Ζήτησης τον Ιούνιο σε Μηνιαία Βάση

Όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 3,843,969 MWh τον Ιούνιο του 2023, κινούμενη ανοδικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5,339 MW, αυξημένο κατά 11% σε μηνιαίο επίπεδο και μειωμένο κατά 16% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Ιούνιο ανήλθε στα 3,507 MW, ενώ το μέγιστο στα 7,574 MW.

89_3.png


Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το report του ΙΕΝΕ

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης