Ενέργεια

Η Wellesley ανακάλυψε την μεγαλύτερη υπεράκτια πηγή υδρογονανθράκων στη Νορβηγία: 175 MMboe

Η Wellesley ανακάλυψε την μεγαλύτερη υπεράκτια πηγή υδρογονανθράκων στη Νορβηγία: 175 MMboe
Η πηγή Carmen κατατάσσεται ως «η μεγαλύτερη ανακάλυψη στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα από το 2013», στα 175 MMboe, το μέσο σημείο αυτού του εύρους, σύμφωνα με την Offshore Energy
Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wellesley Petroleum πραγματοποίησε μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων σε μια πηγή που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα στα ανοιχτά της Νορβηγίας.
Όπως μεταφέρει η  Offshore Energy εργασίες γεώτρησης διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας ένα από τα γεώτρηση που διαχειρίζεται η Odfjell Drilling.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD) χορήγησε στην Wellesley Petroleum άδεια γεώτρησης για το πηγάδι 35/10-10 S τον Φεβρουάριο του 2023, μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία έλαβε τη συγκατάθεση για ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 35/10 στη Βόρεια Θάλασσα από την Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου Νορβηγία (PSA).

Οι εργασίες γεώτρησης έγιναν με το γεωτρύπανο Deepsea Yantai, – παλαιότερα γνωστό ως Beacon Atlantic – το οποίο ανήκει στην κινεζική CIMC και διαχειρίζεται η Odfjell Drilling.
Η προοπτική Carmen, η οποία βρίσκεται στην άδεια παραγωγής 1148, αναμενόταν να τρυπηθεί τον Μάρτιο του 2023 και το βάθος νερού στην τοποθεσία είναι περίπου 360 μέτρα.

Η Wellesley Petroleum κατέχει ποσοστό ιδιοκτησίας 50% και ενεργεί ως φορέας εκμετάλλευσης της άδειας, ενώ οι εταίροι της είναι η DNO Norge (30%), η Aker BP (10%) και η Equinor (10%).

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της δεκαετίας

Σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, ο συνεργάτης της Wellesley, DNO, ανακοίνωσε ότι η Νορβηγία είχε καταγράψει τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη υδρογονανθράκων» εδώ και δέκα χρόνια, ως προκαταρκτική αξιολόγηση περιεκτικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πυρήνων και δειγμάτων υγρών που αποκτήθηκαν από το πηγάδι ανακάλυψης και η επακόλουθη εκτεταμένη παράπλευρη πορεία, δείχνει ακαθάριστους ανακτήσιμους πόρους στην περιοχή από 120-230 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (MMboe) σε βάση P90-P10.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Carmen κατατάσσεται ως «η μεγαλύτερη ανακάλυψη στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα από το 2013», στα 175 MMboe, το μέσο σημείο αυτού του εύρους.

Τα δύο πηγάδια έχουν δημιουργήσει μια βαθύτερη επαφή υδρογονάνθρακα-νερού, τριπλασιάζοντας το μέσο του αναμενόμενου εύρους του DNO πριν από τη γεώτρηση.
Ο Bijan Mossavar-Rahmani, Εκτελεστικός Πρόεδρος της DNO, σχολίασε: «Η Νορβηγία είναι ένα δώρο που συνεχίζει να δίνει.

Η Carmen αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανακαλύψεις που πρέπει να γίνουν και η παλαιότερη εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας, η DNO, θα είναι μέρος αυτού του επόμενου κεφαλαίου της ιστορίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας».

Επιπλέον, η Carmen είναι η έκτη ανακάλυψη της DNO στην περιοχή Troll-Gjøa από το 2021 και βρίσκεται κοντά στην υπάρχουσα υποδομή με σαφείς διαδρομές προς την εμπορευματοποίηση, με τις άλλες ανακαλύψεις να είναι οι Røver Nord, Kveikje, Ofelia, Røver Sør και Heisenberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης