Περιβάλλον

Περισσότεροι από 61.000 Ευρωπαίοι πέθαναν από καύσωνες το 2022 - Ποιες χώρες κρατούν τα πρωτεία

Περισσότεροι από 61.000 Ευρωπαίοι πέθαναν από καύσωνες το 2022 - Ποιες χώρες κρατούν τα πρωτεία
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση τους είναι εγκληματικά ελλιπείς μεταφέρει η Euractiv - Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων
Σχεδόν 61.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους καύσωνες της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με νέα έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των χωρών για την αντιμετώπιση τους είναι εγκληματικά ελλιπείς όπως μεταφέρει η Euractiv.

Η μελέτη ερευνητών από ευρωπαϊκά ινστιτούτα υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 61.600 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη σε 35 ευρωπαϊκές χώρες από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια του θερμότερου καλοκαιριού που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη έως τώρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, διαπίστωσε ότι οι μεσογειακές χώρες – Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία – παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού.

Ερημοποιείται η Μεσόγειος

«Η Μεσόγειος επηρεάζεται από την ερημοποίηση, οι καύσωνες ενισχύονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ακριβώς λόγω αυτών των ξηρότερων συνθηκών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Joan Ballester, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης.

Σε ένα καλοκαίρι που είδε ευρωπαϊκές χώρες να πλήττονται από έντονες πυρκαγιές και ξηρασία, η Πορτογαλία κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 47 C τον Ιούλιο – λίγο πιο κοντά στην υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, 47,3 C το 2003.

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία είδαν τις περισσότερες απώλειες ζωών λόγω της ζέστης, με 18.010, 11.324 και 8.173 θανάτους αντίστοιχα.
Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις θερμοκρασίες, οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συχνοί, παρατεταμένοι και έντονοι.

Η ακραία ζέστη μπορεί να σκοτώσει προκαλώντας θερμοπληξία ή επιδεινώνοντας τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, με τους ηλικιωμένους να ανήκουν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επιδημιολογικά μοντέλα για να αναλύσουν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να συνδεθούν άμεσα με τη ζέστη, από όλους τους υπερβολικούς θανάτους που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές χώρες το περασμένο καλοκαίρι – ένα ποσοστό υπερβολικής θνησιμότητας που ήταν ασυνήθιστα υψηλό.

Τα εθνικά σχέδια

Χώρες όπως η Γαλλία εισήγαγαν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση των έντονων θερμοκρασιών μετά τους θανατηφόρους καύσωνες στην Ευρώπη το 2003 – με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και περισσότερους χώρους πρασίνου για ψύξη στις πόλεις μεταξύ των μέτρων.

Ωστόσο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο υψηλός αριθμός των θανάτων του περασμένου έτους υποδηλώνει ότι οι στρατηγικές αυτές δεν επαρκούν και πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως.

«Είναι μια ένδειξη προς τις χώρες αυτές ότι πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους και να δουν τι δεν λειτουργεί», δήλωσε η Chloe Brimicombe, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια εκστρατεία για να καθοδηγήσει τις τοπικές αρχές στην κατάρτιση σχεδίων δράσης για τη ζέστη, όπως μέσω της αυξημένης προστασίας των αστέγων ή μέτρων όπως η παροχή περισσότερου πόσιμου νερού σε δημόσιους χώρους.

«Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται κάθε χρόνο…
Είναι σχετικά εύκολο να τους σώσουμε αν έχουμε ένα σχέδιο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης