Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΕ - Αναλυτές: Μειωμένες οι μέσες τιμές των αδειών άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια

ΕΕ - Αναλυτές: Μειωμένες οι μέσες τιμές των αδειών άνθρακα τα επόμενα τρία χρόνια
Η πρόβλεψη για τις μέσες τιμές το 2025 μειώθηκε κατά 4,3% στα 100,28 ευρώ/τόνo - Οι αναλυτές είπαν ότι οι τιμές φέτος είναι πιθανό να περιοριστούν από τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανική ζήτηση, σύμφωνα με το Reuters
Οι αναλυτές μείωσαν τις μέσες προβλέψεις τιμών για τις άδειες άνθρακα της ΕΕ για τα επόμενα τρία χρόνια λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερη ζήτηση από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η ποσότητα της παραγωγής ΑΠΕ αυξάνεται και οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι αδύναμες σύμφωνα με το Reuters.

Τα επιδόματα της ΕΕ (EUAs) αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 85,58 ευρώ (96,00 δολάρια) ανά μετρικό τόνο το 2023 και 92,68 ευρώ το 2024, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε έξι αναλυτές.
Αυτό είναι μειωμένο κατά 0,7% και 3,6% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που έγιναν τον Απρίλιο

Η πρόβλεψη για τις μέσες τιμές το 2025 μειώθηκε κατά 4,3% στα 100,28 ευρώ/τόνο.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει τους κατασκευαστές, τις εταιρείες ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν ως μέρος των προσπαθειών της Ευρώπης να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι τιμές φέτος είναι πιθανό να περιοριστούν από τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και τη βιομηχανική ζήτηση.

«Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παραμένουν ασταθείς λόγω της αργής οικονομικής ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη και της επίμονης καταστροφής της ζήτησης που παρατηρείται στην κατανάλωση ενέργειας», δήλωσε η Paula VanLaningham Διευθύντρια στο Carbon Research της Refinitiv.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι το ποσό των εκπομπών που καλύπτονται από το ETS θα μειωθεί φέτος σε σύγκριση με το 2023, καθώς αυξάνεται η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, περιορίζοντας τη ζήτηση για άδειες εκπομπών.

«Με τη βιομηχανική ζήτηση και μια αυξημένη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένουμε οι εκπομπές ETS της ΕΕ το 2023 να είναι περίπου 72,42 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερες από το 2022 στο «πιθανότερο» σενάριο», δήλωσε ο Thomas Rigny αναλυτής δεδομένων αγοράς στο ClearBlue Markets.

Ως μέρος του σχεδίου της «REpowerEU» που ξεκίνησε πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να πουλήσει αυξημένο αριθμό δικαιωμάτων τα επόμενα χρόνια για να συμβάλει στη συγκέντρωση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασής της από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η οποία θα επηρεάσει επίσης τις τιμές, όπως είπαν οι αναλυτές.

«Αναμένουμε ότι η ενημέρωση του κανονισμού δημοπρασιών το τρίτο τρίμηνο και το πόσο και πότε οι πρόσθετοι όγκοι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας τιμών», δήλωσε ο Ingvild Sorhus, Διευθυντής EU Carbon Analytics στη συμβουλευτική Veyt.

Το συμβόλαιο αναφοράς άνθρακα στην ΕΕ διαπραγματεύεται επί του παρόντος περίπου 87 ευρώ/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης