Ενέργεια

Moody's: Τα βασικά σεναριά για την τιμή του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα

Moody's: Τα βασικά σεναριά για την τιμή του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Οίκος Αξιολόγησης

Η πλήρης διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και μέσω του αγωγού Turkstream σε συνδυασμό με έναν χειμώνα κατά 10% ψυχρότερο από τη κανονική μέση χειμερινή θερμοκρασία είναι σύμφωνα με τη Moody’s το χειρότερο πιθανό σενάριο για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Πάντως ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι έχει μειωθεί ο κίνδυνος ανεπάρκειας εφοδιασμού κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις τιμές του φυσικού αερίου TTF. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια Αυγούστου του TTF έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων και την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν στα 25,4 ευρώ/MWh.

Ισορροπία στο βασικό σενάριο

To βασικό σενάριο
της Moody’s για τον φετινό χειμώνα είναι ότι τα υψηλά αποθέματα βοηθούν να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση αερίου για τη χειμερινή περίοδο 2023-24, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εξασφαλίζει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, LNG, όπως τον προηγούμενο χειμώνα και ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο στη ζήτηση ενέργειας.

Το χειρότερο σενάριο
σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει κατά 11% την προσφορά αερίου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πράγμα που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και σε σημαντική αποδόμηση της ζήτησης. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί μόνον αν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις ροές από τον αγωγό Turkstream στην Ευρώπη και ταυτόχρονα οι χειμερινοί μήνες είναι κατά 10% ψυχρότεροι από τη κανονική μέση χειμερινή θερμοκρασία στην Ευρώπη.

Κομβικός ο TurkStream

Ας σημειωθεί ότι ο αγωγός TurkStream συνεχίζει να μεταφέρει 31,5 δισ κ.μ. ρωσικού αερίου ετησίως προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Πάντως σε ότι αφορά την Ελλάδα η βασική πηγή προμήθειας είναι το αμερικάνικο LNG ενώ η προμήθεια ρωσικού αερίου είναι μειωμένη κατά 46% σε σχέση με πέρυσι .

Η βελτίωση στη σχέση προσφοράς/ζήτησης αερίου στην Ευρώπη, που αποτυπώθηκε στην αποκλιμάκωση της τιμής του καυσίμου καθ΄όλη τη διάρκεια του 2023 ως σήμερα αποδίδεται από τον διεθνή οίκο σε μία σειρά από παράγοντες και κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης αερίου από τη βιομηχανία εξ αιτίας των υψηλών τιμών, στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων, στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα LNG και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Το 2026 ορόσημο

Τα αποθέματα αερίου, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έφθαναν στο 80,1% του δυναμικού των ευρωπαϊκών αποθηκών, έναντι 62,7% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s ο ήπιος χειμώνας 2022-23 συνέβαλε κατά περίπου 10% στη βελτίωση της κατάσταση.

Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι η δυναμική προσφοράς/ζήτησης αερίου θα παραμείνει περιορισμένη μέχρι το 2026, με την Ευρώπη να ανταγωνίζεται την Ασία για τα φορτία LNG.
H εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο αέριο αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι τότε το ρωσικό αέριο κάλυπτε περίπου το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης