Ενέργεια

Αλλαγές στον κώδικα προμήθειας - Όλα ανοιχτά για την παράταση του Μηχανισμού Στήριξης

Αλλαγές στον κώδικα προμήθειας - Όλα ανοιχτά για την παράταση του Μηχανισμού Στήριξης
Tο όλο ζήτημα θα συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου - Στο ίδιο επίπεδα τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου
Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά το μέλλον του μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το όλο ζήτημα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ και τη συνάντηση του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε αποφάσεις που ενδέχεται να ανατραπούν από τις εξελίξεις και ως εκ τούτου επιδιώκει να εξασφαλίσει χρόνο για να αξιολογήσει την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου.

Έτσι όλα δείχνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περί τα τέλη Αυγούστου ενώ το όλο ζήτημα θα συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου μαζί με το ειδικό σχήμα στήριξης των ευάλωτων καταναλωτών που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.

Πλαφόν και επιδοτήσεις

Όπως είναι γνωστό η ισχύς του ειδικού μηχανισμού αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που περιλαμβάνει το πλαφόν στη χονδρική αγορά και τις επιδοτήσεις στους τελικούς καταναλωτές, λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου μετά την δίμηνη παράταση που είχε δώσει με απόφαση του ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επαναφορά στην λεγόμενη «κανονικότητα» διαμόρφωσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μια πρόταση με τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων, αλλά και μια σειρά υποχρεώσεων από την πλευρά των προμηθευτών σε ότι αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών.

Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης που πρότεινε κατ΄αρχήν η ΡΑΑΕΥ προκάλεσαν αντιδράσεις στην ενεργειακή αγορά η οποία υποστήριξε ότι προκαλείται αχρείαστη γραφειοκρατία και υπερβολικό κόστος, αν οι προμηθευτές υποχρεωθούν να στείλουν επιστολές ενημέρωσης και μακροσκελή νέα συμβόλαια στους καταναλωτές, τα οποία με τα σημερινή δεδομένα θα πρέπει να έχουν υπογραφεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τελική εισήγηση

Έτσι η τελική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, προβλέπει την αξιοποίηση εκ μέρους των προμηθευτών όλων των πιθανόν τρόπων ενημέρωσης των καταναλωτών, δηλαδή ταχυδρομικές επιστολές, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεφωνικά μηνύματα, ή ακόμη και τους ίδιους τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Μέσω όλων αυτών των μεθόδων οι καταναλωτές θα ενημερώνονται ότι μεταπίπτουν σε ένα νέο καθεστώς τιμολόγησης και θα καλούνται να επιλέξουν σε ποια κατηγορία τιμολογίων θέλουν να ενταχθούν.

Τροποποίηση Κώδικα Προμήθειας

Παράλληλα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας μειώνοντας το χρόνο προγνωστοποίησης στους καταναλωτές των αλλαγών από δυο μήνες πριν την λήξη των συμβολαίων τους σε ένα μήνα πριν τη λήξη.

Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι εντός του Αυγούστου και να αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας για την παράταση ή όχι της ισχύος του υφιστάμενου μηχανισμού πριν στείλουν τις ενημερώσεις προς τους καταναλωτές, οι οποίες με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να έχουν σταλεί έως το τέλος Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης