Ενέργεια

Ανοδικά η χονδρική, με όπλο φυσικό αέριο και εισαγωγές η κάλυψη της ζήτησης

Ανοδικά η χονδρική, με όπλο φυσικό αέριο και εισαγωγές η κάλυψη της ζήτησης
Εφόσον οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές όσο προβλέπεται ενδέχεται τελικώς σήμερα να ξεπεραστεί και πάλι το προβλεπόμενο pic της ζήτησης, όπως συνέβη και χθες που ξεπέρασε τα 10.000 MW.
Σχετικά Άρθρα

Συνεχής αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με το σύστημα επί του παρόντος να ανταποκρίνεται χωρίς σοβαρά προβλήματα και τους Διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ταυτόχρονα σημαντική είναι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αφού από 101,72 ευρώ/MWh στις 15 Ιουλίου για σήμερα 21 Ιουλίου έχει διαμορφωθεί στα 139,28 ευρώ/MWh.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως παρά την ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι μόλις 16,69% γεγονός που όπως φαίνεται οφείλεται στους περιορισμένους ανέμους που δεν επιτρέπουν τη συνεισφορά των αιολικών, έτσι το μίγμα παραγωγής βασίζεται στις μονάδες φυσικού αερίου που συμμετέχουν με ποσοστό 43,03% ενώ υψηλές είναι και εισαγωγές με ποσοστό 19,62%.

Τα μερίδια

Η συμμετοχή του λιγνίτη είναι στο 9,6% και των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 6,5%.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ τα φορτία που θα απαιτηθούν σήμερα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση θα ξεπερνούν τα 9.000 MW από τις 9:30 έως τις 8:30 το βράδυ, ενώ το pic προβλέπεται για τις 12:30 το μεσημέρι που το φορτίο θα φθάσει στα 9.930 MW.

Πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και της αυξημένης ζήτησης ο ΑΔΜΗΕ αναθεωρεί τις προβλέψεις τους στη διάρκεια της ημέρας γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές όσο προβλέπεται ενδέχεται τελικώς σήμερα να ξεπεραστεί και πάλι το προβλεπόμενο pic της ζήτησης, όπως συνέβη και χθες που ξεπέρασε τα 10.000 MW.

To ύψος των φορτίων

Για την κάλυψη των αναγκών της χώρας λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων θερμικών εργοστασίων φυσικού αερίου και λιγνίτη. Το σύνολο των φορτίων από θερμική παραγωγή θα φθάσει τα 115.233 MW, ενώ το σύνολο των ΑΠΕ στα 43.210 MW.

Τα φορτία από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα φθάσουν τα 11.549 MW.

Σε ότι αφορά την Πτολεμαΐδα 5, προβλέπεται να προσφέρει 560 MW από τις 7 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετράωρου στα 308 MW.
Όσο δε για τον Άγιο Νικόλαο 2 θα προσφέρει 700 MW από τις 4 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ και τις υπόλοιπες ώρες του εικοσιτετράωρου θα προφέρει 680 MW.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δοκιμάζουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές βυθίσεις τάσεις ιδιαιτέρως τις ώρες της ημέρας με μεγάλη κατανάλωση.
Χθες μάλιστα σημειώθηκαν και περισσότερες βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ενώ έμειναν χωρίς ρεύμα για κάποιες ώρες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι το Ρουφ και ο Ταύρος, ενώ τέθηκαν και εκτός γραμμές Μέσης Τάσης σε Μεταμόρφωση και Νέα Μάκρη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης