Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ECCO (δεξαμενή σκέψης): Η απανθρακοποίηση της Ιταλίας χρειάζεται 118 δισ. ευρώ ετησίως

ECCO (δεξαμενή σκέψης): Η απανθρακοποίηση της Ιταλίας χρειάζεται 118 δισ. ευρώ ετησίως
Η κυβέρνηση προέβλεψε συνολικές επενδύσεις ύψους 830 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2023-2030 για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Η Ιταλία χρειάζεται να επενδύει 118 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να απελευθερώσει την οικονομία της από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά δεν διαθέτει οικονομική στρατηγική για να προσελκύσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές ανέφερε η ομάδα σκέψης για την κλιματική αλλαγή, ECCO.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση προέβλεψε συνολικές επενδύσεις ύψους 830 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2023-2030 για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Στην έκθεσή της, η ECCO τονίζει ότι το «έγγραφο δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πόσα χρήματα θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία, πώς θα αντληθούν ιδιωτικές επενδύσεις, ποια κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

Την ίδια ώρα, η Ιταλία πρόκειται να λάβει 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια έως το 2026 από το RRF της ΕΕ. Η ECCO κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να είναι πιο φιλόδοξη στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου και του άνθρακα και στη στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τέλος, το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο υπερασπίστηκε πρόσφατα το σχέδιο έναντι των επικρίσεων σχετικά με τον στόχο εκπομπών του, αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της ECCO.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης