Ενέργεια

Italgas: Στα 607 εκ (+18,3%) τα EBITDA στο α' εξάμηνο , στα 213,2 εκ(+14,9%) τα καθαρά κέρδη

Italgas: Στα 607 εκ (+18,3%) τα EBITDA στο α' εξάμηνο , στα 213,2 εκ(+14,9%) τα καθαρά κέρδη
Τα δίκτυα διανομής της Italgas - έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα - είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Italgas, υπό την προεδρία της Benedetta Navarra, συνεδρίασε την Τρίτη 25/7 και ενέκρινε τα ενοποιημένα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Βασικά στοιχεία

Ενοποιημένα οικονομικά και χρηματοοικονομικά σημεία
Συνολικά έσοδα: 931,8 εκατ. (+31,7%)
EBITDA: 607,0 εκατ. (+18,3%)
• EBIT: 358,8 εκατ. (+21,2%)
• Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη που αναλογούν στον Όμιλο: 213,2 εκατ. (+14,9%)
• Τεχνικές επενδύσεις: 398,2 εκατ
• Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: 319,6 εκατ
• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος (εξαιρουμένων των επιπτώσεων σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16): 6.230,7 εκατ.
• Καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος: 6.314,8 εκατ

Κύρια σημεία λειτουργίας

• Δήμοι σε παραχωρήσεις διανομής φυσικού αερίου: 2.045
• Αριθμός ενεργών μετρητών: 7.959.758
• Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου: 81.582 χλμ

Τα κυριότερα σημεία της βιωσιμότητας

• 59,3 103 tCO2 eq Πεδίο εφαρμογής 1 και 2 (+8,4%)
• Καθαρή κατανάλωση ενέργειας: 257,2 TJ (-14,7%)
• Επιθεωρήθηκαν 53.752 km δικτύου (+12,8%)
• Διαφυγόντες εκπομπές/km επιθεωρημένου δικτύου: 50,16 smc/km (+2,3%)

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες του Ομίλου Italgas στοχεύουν στην επίτευξη των στόχων του ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου, του κύριου παράγοντα της ενεργειακής μετάβασης και των στόχων όπως τίθενται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2029 και το Σχέδιο Δημιουργίας Βιώσιμης Αξίας συνεχίστηκε.

Δίκτυα διανομής της Italgas

Τα δίκτυα διανομής της Italgas - έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα - είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο, και να υποστηρίξει μια ασφαλή και οικονομικά ανταγωνιστική πράσινη μετάβαση για τις βιομηχανίες και τους πολίτες.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 398,2 εκατ. ευρώ επενδύσεις και οι επενδύσεις αυτές αφιερώθηκαν κυρίως στην επέκταση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον επαναπροσδιορισμό των δικτύων.
Πιο συγκεκριμένα, 478 χιλιόμετρα νέων αγωγών τοποθετήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μια σημαντική συμβολή αφιερώθηκε στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες αξίας επένδυσης περίπου 50 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση 311 χιλιομέτρων νέων αγωγών, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά αφορούσαν το σχέδιο μεθανοποίησης στη σφαίρα ευθύνης της ΔΕΔΑ.

Τα EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 607,0 εκατ. ευρώ (+18,3% σε σύγκριση με τις 30 Ιουνίου, 2022) και τα καθαρά έσοδα που αναλογούν στον Όμιλο ήταν 213,2 εκατ. ευρώ (+14,9% σε σύγκριση με την 30η Ιουνίου 2022).

Με αναφορά στους στόχους βιωσιμότητας, τη σημαντική συμβολή των διαφόρων καινοτομιών, ψηφιοποίησης και ενέργειας πρωτοβουλίες αποδοτικότητας, τόσο στον βιομηχανικό όσο και στον αστικό τομέα, καθώς και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση εργαζόμενων σε θέματα ενεργειακής απόδοσης, επέτρεψαν στον Όμιλο να συνεχίσει την πορεία του προς τη μείωση της κατανάλωση ενέργειας (-14,7%) και συναφών εκπομπών (-12,0%), ακόμη και κατά την ένταξη της ΔΕΠΑ

Ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, σχολίασε:

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 δείχνει μια τάση συνέχειας με τα προηγούμενα χρόνια, υπό το λάβαρο της σταθερής ανάπτυξης και επιδόσεις αριστείας στην υπηρεσία της ανάπτυξης στις χώρες όπου η Italgas είναι παρούσα και
λειτουργεί.

Τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν επιβεβαιώνουν την κεντρική θέση των δικτύων αερίου - έξυπνα, ψηφιακά και ευέλικτα - και του Ομίλου Italgas για την επίτευξη των στόχων REPowerEU και, μέσω αυτών, μια ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσίασαν διψήφια αύξηση με τα EBITDA να αναφέρουν αύξηση 18,3% σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ και Καθαρά έσοδα Ομίλου 213,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,9 % σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτος, εν μέρει χάρη στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και εκείνων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Με επενδύσεις σχεδόν 400 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, η Εταιρεία επιβεβαιώνεται ως μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές οντότητες όσον αφορά την ικανότητά της να επενδύει και να γειώνει έργα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των ανθρώπων ποιότητα ζωής.

Έχουμε θέσει τις βάσεις για να παίξουμε τον ρόλο μας και στη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης: από αξιοποιώντας τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για το φυσικό αέριο και εφαρμόζοντάς τες σε αυτόν τον τομέα, θα είναι δυνατό να επιτύχουν άμεσα αποτελέσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας για περιοχές και
κοινότητες.

Ο στόχος της ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 μπορεί να επιτευχθεί μέσω προοδευτικών μειώσεων στην καθαρή κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές 1, 2 και 3, και τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε τρίμηνο σε τρίμηνο το αποδεικνύουν.
Οχι μόνο αυτό.

Προς την προωθούμε ενεργά περαιτέρω αλλαγές, έχουμε επίσης εισαγάγει νέους στόχους που αναφέρονται στην ισότητα των αμοιβών των δύο φύλων και ανάπτυξη δεξιοτήτων και ενίσχυση των πόρων: ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της εστίασης την καινοτομία και την αξιοποίησή της για ολόκληρο τον Όμιλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης