Περιβάλλον

Guterres (ΟΗΕ): Η εποχή του «παγκόσμιου κοχλασμού» έφτασε

Guterres (ΟΗΕ): Η εποχή του «παγκόσμιου κοχλασμού» έφτασε
"Η ανθρωπότητα δεν είναι ανίσχυρη", δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προειδοποίησε σήμερα ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει», καθώς επιστήμονες δήλωσαν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.
«Είναι ακόμα εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί το χειρότερο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα»

Skea: "Η ανθρωπότητα δεν είναι ανίσχυρη", δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Βρετανός καθηγητής Jim Skea, που εξελέγη την Τετάρτη νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ χαρακτήρισε «υπαρξιακή απειλή» για τον πλανήτη την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας όμως ότι θέλει να δώσει ένα μήνυμα «ρεαλισμού και αισιοδοξίας» καθώς είναι πεπεισμένος ότι η ανθρωπότητα δεν είναι ανίσχυρη απέναντι στο φαινόμενο αυτό.

Ο 69χρονος καθηγητής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Imperial College του Λονδίνου αναλαμβάνει τα ηνία της IPCC σε μια κρίσιμη δεκαετία κατά την οποία η ανθρωπότητα θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να ελπίζει ότι θα περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η IPCC ιδρύθηκε το 1988 και έχει ως αποστολή να ενημερώνει, μέσα από τις εργασίες των ειδικών της, εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Για τον Τζιμ Σκία, οι ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε όλον τον κόσμο τον Ιούλιο –«με μεγάλη βεβαιότητα, ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», σύμφωνα με τον ΟΗΕ– αποτελούν ένα «καλοδεχούμενο μάθημα» για όσα θα πρέπει να γίνουν στο εξής.

Είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας να δοθούν στην ανθρωπότητα «θετικά» μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και όχι μόνο «καταστροφολογικά μηνύματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα υπαρξιακού τρόμου για το μέλλον του πλανήτη», σχολίασε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ναϊρόμπι, την πόλη όπου διεξάγεται η συνέλευση της IPCC.

«Πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν επιλογές και να αποφασίσουν για το μέλλον τους», τόνισε.

Έχοντας εμπειρία δεκαετιών, ο Skea διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν είναι «αφελής» αλλά γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να περάσουν στον κόσμο τα μηνύματα των επιστημόνων, δηλώνοντας όμως «εκ γενετής αισιόδοξος».

Το έργο που αναλαμβάνει ο Skea είναι τιτάνιο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, του 2015, οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η IPCC υπολογίζει ότι οι εκπομπές αερίων θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030 και κατά 84% μέχρι το 2050.
Ωστόσο οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι όταν δημοσιοποιηθούν οι επόμενες εκθέσεις της IPCC –σε πέντε με επτά χρόνια– αυτή η κρίσιμη για τον πλανήτη δεκαετία θα φτάνει στο τέλος της και θα είναι πολύ αργά ώστε να προσαρμοστεί ο κόσμος αναλόγως.

Ο ίδιος ο Skea είχε βασικό ρόλο στη σύνταξη μιας ιστορικής έκθεσης της IPCC, το 2018, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μόνο εάν η υπερθέρμανση περιοριστεί στον 1,5 βαθμό θα διασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν θα απειληθεί από την αλλαγή του κλίματος και δεν θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του οικοσυστήματος.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να αναγκαστεί να ανακοινώσει ο ίδιος ότι αυτός ο στόχος του 1,5 βαθμού δεν είναι πλέον εφικτός.
«Εάν διαφανεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει να το πούμε. Όμως δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε αποδείξεις», είπε στη συνέντευξή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης