Επικαιρότητα

Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης: Κοινή πορεία χωρίς σκιές

Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης: Κοινή πορεία χωρίς σκιές
«θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο»

Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν μια μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση στη διάρκεια της οποίας θέλησαν να ξεκαθαρίσουν τα όσα βρίσκονται στην ατζέντα των δύο κυβερνήσεων και κυρίως να απαντήσουν στις όποιες αμφισβητήσεις για θέσεις και προθέσεις.

Η μακρά συνάντηση των δύο δεν στόχευε μόνο στο να σβήσει τις όποιες σκιές υπήρχαν στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα συνεργασίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Αθήνα.

Η συνάντηση δεν αφορούσε το να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας στη διάρκεια της συνομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται πολύ στη να μην υπάρχουν σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών και κυρίως στο να υπάρχει η εντύπωση περί αδιαφορίας του στο Κυπριακό. Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην μακρά κατ’ ιδίαν συνάντηση, υποστήριξε πως αυτή «δεν αφορούσε το να γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες».

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισαν στοχευμένα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο κεφάλαιο συνεργασίας προβαίνοντας σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του αφού υπενθύμισε την απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτη για καθιέρωση ενός θεσμοθετημένου οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας προχώρησε να ανακοινώσει την πραγματοποίηση την πρώτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Οκτωβρίου στη Ρόδο.

Οι δύο ηγέτες παραδέχθηκαν πως όλα αυτά χρόνια μια σειρά από άλλα θέματα έμεναν στην σκιά του Κυπριακού
. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας μας σ’ αυτά τα θέματα» θα αναδειχθεί περισσότερο και ο ρόλος των δύο χωρών στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλησε ακολούθως -μετά από σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη- να ξεκαθαρίσει ακόμα την όλη κατάσταση πραγμάτων: «Μιλάτε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είναι τέσσερα χρόνια πια σε αυτή τη θέση». Σημείωσε ότι έχουν «απόλυτο συντονισμό και δεν υπάρχουν στεγανά στην πληροφόρηση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, Λευκωσίας και Αθήνας».

Είπε ότι πιστεύει ότι γνωρίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει, το ίδιο και ο Κύπριος Πρόεδρος. «Και το λέω αυτό, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό», σημειώνοντας ότι το τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «να σταματήσουμε διάφορους οι οποίοι επιμένουν, ευτυχώς είναι πολύ λίγοι, με μεθοδικό τρόπο να σπείρουν διάφορα ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει προηγουμένως πως «όσο και αν κάποιοι, είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία, συνεχίζουν για δικούς τους λόγους να βλέπουν διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινές, όπως επίσης και ο τρόπος και τα μέσα επίτευξής τους».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά προκειμένου τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Τόνισε πως θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν «ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας μέσα από μια θετική προσέγγιση και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια με τα γειτονικά κράτη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά πολύ περισσότερο να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν». Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε από δικής του πλευράς ότι είναι καιρός η ΕΕ να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Το κλειδί των ευρωτουρκικών και το Κυπριακό

Χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό δεν αναμένεται να λάβει οτιδήποτε η Τουρκία στα ευρωτουρκικά και αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται πολύ καλά στην Άγκυρα. Από τις χθεσινές συζητήσεις Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη, στη Λευκωσία, προκύπτει και το ότι η πρόοδος στο ευρωτουρκικά αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό ζητούμενο για την Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν θέλει μια αλλαγή σχέσεων με την ΕΕ ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι.

Στις δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η διαφαινόμενη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει και το Κυπριακό» ενώ υπέδειξε ότι «η επιμονή για λύση δύο κρατών οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα επόμενα βήματα στα οποία θα προβεί στο Κυπριακό, στη διάρκεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη, με ζητούμενο πάντα την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως «στόχος είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και πάλι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών». Τόνισε πως συμφωνήθηκε στενή συνεργασία για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι στην επιδίωξη για επανέναρξη των συνομιλιών υπάρχει στήριξη τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την ΕΕ: «Είναι γι’ αυτό το λόγο, για παράδειγμα, που στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε επίσκεψη στην Κύπρο, αναμένω επίσκεψη από αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών που θα προετοιμάσει το έδαφος, έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή συνάντηση των τριών μας [Χριστοδουλίδης, Τατάρ, Γκουτέρες] στη Νέα Υόρκη».

ΜΗΝΥΜΑ

Συνεργασία με όλους τους γείτονες

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως οι δυο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασία και «θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες και διαβεβαίωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας».

Πηγή: www.philenews.com

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης