Ενέργεια

ΔΕΗ: Στρατηγικοί στόχοι Βουλγαρία και Δυτικά Βαλκάνια μετά την Ρουμανία

ΔΕΗ: Στρατηγικοί στόχοι Βουλγαρία και Δυτικά Βαλκάνια μετά την Ρουμανία
Αύριο 3/8 η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει το καλύτερο 6μηνο των τελευταίων ετών
Τα αποτελέσματα που θα δουν το φως της δημοσιότητας στο εξάμηνο για την ΔΕΗ αναμένεται να αναδείξουν τις πρώτες δυνατότητες κερδοφορίας της νέας δομής του ομίλου με βάση την κεφαλαιακή του διάρθρωση μετά την αύξηση κεφαλαίου του 2021 και φυσικά μετά την ενεργειακή κρίση, η οποία δείχνει προς το παρόν τουλάχιστον ότι είναι πίσω. Η ΔΕΗ θα αποτυπώσει στα νουμερά της την εξομάλυνση των ενεργειακών αγορών αλλά θα αρχίσει να φαίνεται και η θετική συνεισφορά της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στα διεθνή μέσα (PV Europe) η επενδυτική δραστηριότητα, όπως η κίνηση της METΩΝ σαν ισχυρές επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών σε ελληνικό έδαφος.
Η προτεραιότητα της ΔΕΗ, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι η ολοκλήρωση του deal της Ρουμανίας, σε μιαν χώρα που από πλευράς ενεργειακής αγοράς έχει το μέγεθος της Ελλάδας, αλλά διπλάσιο πληθυσμό και ο ελληνικός όμιλος έχει σαν στόχο να πρωταγωνιστήσει, αξιοποιώντας το μεγάλο upside, που του δίνεται με την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.

Οι κινήσεις της ΔΕΗ όμως δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς έχει σαν στόχο θα έχουν σε στρατηγικό επίπεδο να καταλάβουν ένα ευρύ γεωπολιτικό χώρο, που κάποτε επιχείρησαν να ελέγξουν οι ελληνικές τράπεζες.
Η Βουλγαρία είναι η επόμενη αγορά που η ΔΕΗ θα "χτυπήσει" αγοράζοντας ενεργειακά assets. H αγορά αυτή βρίσκεται σε λιγότερο ώριμο στάδιο από την ελληνική και οι μεγαλύτερες εταιρίες ανήκουν στον κρατικό τομέα. Πρόκειται για τις NEK, Kozloduy NPP και Bulgargaz που όλες αυτές είναι υπό τον έλεγχο της ΒΕΗ, ενώ ο κλάδος των ΑΠΕ είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένος.
Παράλληλα η MET δραστηριοποιείται ήδη στην Ρεβυθούσα, κλείνοντας slot για την εξασφάλιση LNG, ενώ η ΒΕΗ συμμετέχει στο FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ο χάρτης συμπληρώνεται με τα Δυτικά Βαλκάνια που περικλείουν τους ενεργειακούς διαδρόμους προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Δεν έχει καθοριστεί ακόμα αν οι επενδύσεις θα επικεντρωθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές, όπου ο ελληνικός όμιλος μπορεί να πάρει το πανω χέρι από άλλους ξένους ομίλους είτε θα γίνουν και επενδύσεις σε πιο παραδοσιακούς τομείς με στόχο να αξιοποιήσει υποδομές και συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Βόρεια Ελλάδα.

Πάντως ο IGB είναι σίγουρα μια πρώτη ισχυρή βάση για κινήσεις κλίμακος στην βουλγαρική αγορά, που σε συνδυασμό με την παρουσία του ελληνικού ομίλου στην Ρουμανία μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη του ενεργειακού διαδρόμου προς την Ουκρανία, που θα αποκτήσει μεγάλη σημασία και στην πορεία θα βρει πλειοδότες επενδυτές να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ενδιαφέρον πάντως για τον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο, έχει εκδηλώσει ο όμιλος Κοπελούζου.


Αναμένονται οι παρεμβάσεις της δίοικησης κατά τα αποτελέσματα 6μήνου

Είναι σαφές ότι η στρατηγική και το επιχειρηματικό όραμα της σημερινής ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη σε ηγέτιδα δύναμη στην ζώνη που βρίσκεται η χώρα μας, έχοντας αλλάξει τελείως το μοτίβο πο κυριάρχησε επί ΣΥΡΙΖΑ για την μικρότερη ΔΕΗ, από την οποία αφού της αφήρεσαν με μειωτικό τρόπο τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, επιχείρησαν να την θυσιάσουν στον βωμό της μικροπολιτικής.

Ένας άλλος τομέας όπου η δίοκηση ενδέχεται να δώσει ενδιαφέρον στίγμα κατά τα αυριανά (3/8) αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι αυτός των PPA.
Και αυτό γιατί η ΔΕΗ έχει ανανεώσει με μεγάλους ομίλους τις συνεργασίες της με προοπτική το πρασίνισμα των πολυετών συμβολαίων, ενώ σημασία θα έχει και πως θα σχολιάσει το ζήτημα των περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ, για την οποία προέβη σε παρέμβαση ο ΕΣΗΑΠΕ, που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει τις απόψεις του Γιώργου Περιστέρη.

Κύκλοι της αγοράς πάντως εκτιμούν, ότι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών Αποθήκευσης με την υλοποίηση αυτού των 5ωρων μπαταριών το Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο), σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις θα αποτελέσει το βασικό και μεσοπρόθεσμο παράγοντα θεραπείας του ανησυχητικού αυτού φαινομένου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης