Ενέργεια

Αποθήκευση: Οι 90 από τους 93 πέρασαν στη β' φάση

Αποθήκευση: Οι 90 από τους 93 πέρασαν στη β' φάση

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών

 

Οι 90 από τους 93 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης ενέργειας με standalone μπαταρίες, περνούν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπει το άνοιγμα και η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, δηλαδή των προσφορών που αφορούν το ύψος της αιτούμενης λειτουργικής ενίσχυσης.


Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο τρεις επενδυτικές προτάσεις τέθηκαν εκτός του διαγωνισμού στην πρώτη φάση που έληγε χθες, καθώς δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν περιθώριο έως τη Δευτέρα 7 Αυγούστου να υποβάλουν ενστάσεις. Η επόμενη και πιο ουσιαστική φάση του διαγωνισμού προβλέπεται να διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη 10 Αυγούστου οπότε και θα γίνει από τη ΡΑΕ η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών επί της αιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης και θα προκριθούν οι προτάσεις με το μικρότερο ύψος αιτούμενης επιδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προβλέπει ότι το ανώτατο ύψος επιδότησης είναι τα 115.000 ευρώ/MW/έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι προτάσεις κινούνται μεταξύ των 80.000 -100.000 ευρώ/MW/έτος. Η δημοπρατούμενη ισχύς κατά την πρώτη αυτή δημοπρασία για έργα αποθήκευσης είχε οριστεί στα 400 MW και η ισχύς των έργων που συμμετείχαν ξεπερνά τα 3.000 ΜW. Μάλιστα τα έργα είναι διασπαρμένα ανά την επικράτεια και όπως φαίνεται προέρχονται κυρίως από τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης σε μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογία.
Στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, περιλαμβάνονται όλοι οι ισχυροί εγχώριοι «παίκτες» όπως η Μυτιληναίος, η Motor Oil, η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ, η Intrakat κ.ά.

Επενδυτική ενίσχυση

Οι κάτοχοι των σταθμών που τελικά θα προκριθούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW. Επιπλέον, θα λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση με βάση τις προτάσεις τους για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).
Εξάλλου έως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί και ο δεύτερος διαγωνισμός για 300 MW αποθήκευσης, ενώ επιπλέον 300 MW θα προκηρυχθούν στο τέλος του χρόνου και θα αφορούν έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Στην δημοπρασία του Σεπτεμβρίου μπορούν να συμμετάσχουν έργα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανά τη χώρα, πλην της Κρήτης.

Τα έργα που θα προχωρήσουν, εκτός από την εγγυητική επιστολή συμμετοχής θα πρέπει να καταβάλλουν και εγγυητικές έντεχνης και έγκαιρης εκτέλεσης στα 250.000 ευρώ/MW και καλής λειτουργίας στα 200.000 ευρώ/MW που επιστρέφεται εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.
Για κάθε έργο που θα συμμετέχει στις δημοπρασίες το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW ενώ έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW. Επίσης, έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες του 2023 στο 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι όριο 250 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης