Επικαιρότητα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες - Τα βασικά σημεία της νέας Κοινοτικής Οδηγίας

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες - Τα βασικά σημεία της νέας Κοινοτικής Οδηγίας
Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών πλατφόρμων - Ποια στοιχεία θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ
Αλλάζουν επίπεδο οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ με τη νέα Κοινοτική Οδηγία για τις ψηφιακές πλατφόρμες που ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο και δίνει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το διαδίκτυο.
Η Οδηγία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και με την οποία ορίζονται για πρώτη φορά κανόνες για τις πλατφόρμες με υποχρέωση να διαβιβάζουν στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία που συλλέγουν από τους πωλητές ή εκμισθωτές.
Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, πωλήσεις προϊόντων σε δελεαστικές τιμές από e - shops που δεν έχουν φυσική υπόσταση, υπηρεσίες από τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κλπ.) αλλά και μίσθωσης μέσων μεταφοράς (αυτοκινήτων με leasing κλπ.)

Τα βασικά σημεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας προβλέπουν:

-Ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών - μελών της Ε.Ε.

- Ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκτώνται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.

- Δυνατότητα διενέργειας κοινών ελέγχων από μικτά συνεργεία αποτελούμενα από ελεγκτές δύο κρατών-μελών.

- Υποχρέωση από τις πλατφόρμες να συλλέγουν στοιχεία από τους πωλητές ή εκμισθωτές που τις αξιολογούν και διαβίβαση αυτών στις φορολογικές αρχές.

- Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο - επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης