Ναυτιλία

GCMD: Μείωση 83% στις εκπομπές άνθρακα από την χρήση μείγματος βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

GCMD: Μείωση 83% στις εκπομπές άνθρακα από την χρήση μείγματος βιοκαυσίμων στη ναυτιλία

Τι έδειξαν οι τρεις  από τις πέντε δοκιμές που έγιναν μέχρι τώρα

 

Το Παγκόσμιο Κέντρο Ναυτιλιακής Απανθρακοποίησης (GCMD) διαπίστωσε ότι οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 83% χρησιμοποιώντας μείγμα βιοκαυσίμων φυτικών ελαίων σε σύγκριση με το πετρέλαιο θαλάσσης σε μια δοκιμή για ένα φορέα υγραερίου διπλού καυσίμου (LPG) ανέφερε το κέντρο την Τρίτη.

Αυτή ήταν η τρίτη από τις πέντε δοκιμές ανεφοδιασμού της αλυσίδας που έχει αναλάβει η GCMD ως μέρος ενός έργου 18 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δοκιμή διαφορετικών μιγμάτων βιοκαυσίμων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Οι δοκιμές είναι βασικές για να βοηθήσουν τις βιομηχανίες καυσίμων και ναυτιλίας να καταλήξουν σε πράσινα καύσιμα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές για το 2030 και το 2050.

Το μείγμα βιοκαυσίμου που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία δοκιμή περιελάμβανε πετρέλαιο θαλάσσης αναμεμειγμένο με 30% υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο (HVO) που παρήχθη από 100% απόβλητα και υπολείμματα.

Η χρήση του HVO είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών κατά 83% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου θαλάσσης με βάση τα ορυκτά, ανέφερε η GCMD σε δήλωση.

Η GoodFuels προμήθευσε περίπου 200 μετρικούς τόνους του μείγματος βιοκαυσίμων στο μεσαίου μεγέθους μεταφορέα φυσικού αερίου Kaupang που εκμεταλλεύεται η Eastern Pacific Shipping.

Νέα γενιά καυσίμων

Εν τω μεταξύ, η ανάμειξη πετρελαίου πλοίων με 30% βιοκαύσιμα ως πιλοτικό καύσιμο για την καύση υγραερίου οδήγησε σε καθαρή μείωση κατά 20% στις εκπομπές σε σύγκριση με το μαζούτ με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.

«Η διαφάνεια γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη καθώς τώρα αρχίζουμε να φέρνουμε στην αγορά τη νέα γενιά βιώσιμων καυσίμων πλοίων», δήλωσε ο Johannes Schürmann, εμπορικός διευθυντής της GoodFuels.

Οι υπόλοιπες δοκιμές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, ενώ οι λεπτομέρειες του πλαισίου διασφάλισης θα κοινοποιηθούν μέσω μιας δημόσιας έκθεσης στις αρχές του 2024, σύμφωνα με το GCMD.

Προηγούμενες δοκιμές αφορούσαν μείγματα που περιείχαν χρησιμοποιημένο μεθυλεστέρα μαγειρικού ελαίου (UCOME) αναμεμειγμένο με μαζούτ πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο αντίστοιχα.

Οι όγκοι ανεφοδιασμού βιοκαυσίμων έχουν αυξηθεί στον κορυφαίο κόμβο καυσίμων στον κόσμο, τη Σιγκαπούρη, με τις πωλήσεις μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο βιοκαυσίμων να σκαρφαλώνουν σε μηνιαίο ρεκόρ τον Ιούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης