Περιβάλλον

Ιαπωνία: Ανησυχούν και αντιδρούν οι αλιείς στην απόρριψη του νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό

Ιαπωνία: Ανησυχούν και αντιδρούν οι αλιείς στην απόρριψη του νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό
Το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα
Ο επικεφαλής της ένωσης ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας εξέφρασε σήμερα Δευτέρα 21/8 σε αξιωματούχους "βαθειά ανησυχία" για το σχέδιο απόρριψης στον ωκεανό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με το Reuters

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει σύντομα, πότε θα αρχίσει τη ρίψη στον ωκεανό των υδάτων αυτών, αρκετών για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, παρά τις αντιρρήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην βόρεια ακτή του Τόκιο, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό του 2011.

Eπεξεργασμένα ύδατα μεν, αλλά...

Τα ύδατα αυτά υπέστησαν επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίου πρέπει να αραιωθεί διότι είναι δύσκολο να φιλτραριστεί.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida, ο οποίος επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό χθες, Κυριακή 20/8, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο όσον αφορά τη λήψη απόφασης για το πότε θα αρχίσει η ρίψη των υδάτων στον ωκεανό.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αυτό αύριο, Τρίτη, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο υπουργός Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συνεταιριστικών Ενώσεων Masanobu Sakamoto για να του δώσει εγγυήσεις ασφαλείας για το νερό.

"Παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι στην απόρριψη του επεξεργασμένου ύδατος", δήλωσε ο Σακαμότο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κισίντα.
Η προβλεπόμενη εδώ και δεκαετίες απόρριψη των υδάτων αυτών θορύβησε την βιομηχανία αλιείας, η οποία "ανησυχεί σοβαρά", πρόσθεσε.

Ο Nishimura αναγνώρισε τις ανησυχίες, αλλά σημείωσε ότι η απόρριψη του νερού αποτελεί πλέον πιεστικό ζήτημα.

"Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αναβάλλουμε, αν θέλουμε να παροπλίσουμε τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και να αναβιώσει η περιοχή", υπογράμμισε.

Τον περασμένο μήνα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε το σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης για τα ύδατα, τα οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται αποθηκευμένα στον σταθμό.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η προοπτική πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα να ριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε συναγερμό.

Η Κίνα ιδίως επέκρινε το σχέδιο αυτό και απαγόρευσε κάποιες εισαγωγές θαλασσινών.
Έχουν εξεγερθεί επίσης οργανώσεις πολιτών στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης