Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Επέκταση των μηχανισμών για έργα αποθήκευσης με λειτουργική ενίσχυση - Τι εξετάζεται

ΥΠΕΝ: Επέκταση των μηχανισμών για έργα αποθήκευσης με λειτουργική ενίσχυση - Τι εξετάζεται

 3,1 GW ο στόχος έως το 2030

 

Επέκταση του εγκεκριμένου σχήματος στήριξης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500-1000 MW, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 θα επιδιώξει το ΥΠΕΝ, εκτός εάν μειωθεί το κόστος της τεχνολογίας συσσωρευτών σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μην απαιτείται ενίσχυση.

Ο στόχος που τίθεται από το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ για σταθμούς αποθήκευσης αναφέρεται σε 3,1 GW έως το 2030. Το σχήμα στήριξης που έχει εγκρίνει ήδη η Κομισιόν και η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο αυτού, αφορά την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης με σωσσωρευτές συνολικής ισχύος 1000 MW.

Το σχήμα προβλέπει ότι τα συστήματα αυτά θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κατασκευής και όχι αργότερα από το 2025 και λειτουργική ενίσχυση μετά τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών μέσω συμβάσεων επί διαφοράς (Contract for Differences – CfDs) για διάρκεια 10 ετών και το αργότερο έως το 2035. Υπάρχουν έργα σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης που υπερκαλύπτουν την δημοπρατούμενη ισχύ 12 φορές. Το σχήμα αντλεί χρηματοδότηση 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έγκριση 12 projects
Στον πρώτο διαγωνισμό που ολοκλήρωσε η ΡΑΑΕΥ μέσα στον Αύγουστο εγκρίθηκαν 12 projects, 411,79 MW, τα οποία υλοποιούν 7 εταιρείες, με μεσοσταθμική τιμή τα 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Στις πρώτες θέσεις τη λίστας που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ βρίσκονται μεγάλοι ενεργειακοί ομιλοι, όπως η Helleniq Energy , η ΔΕΗ, η Mytilineos κά. Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 93 έργα , συνολικής ισχύος 3,3 GW, ένδειξη του ισχυρού ανταγωνισμού του κλάδου που αναμένεται να εκφραστεί και στον δεύτερο διαγωνισμό που έχει προγραμματιστεί από τη ΡΑΑΕΥ για τον Σεπτέμβριο και για ισχύ 300 MW.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες την επέκταση και του σχήματος στήριξης χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση από τα 200 MW σε 100 MW. Μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών το εν λόγω εγκεκριμένο σχήμα από την Κομισιόν προβλέπει λειτουργική ενίσχυση για την εγκατάσταση έως το 2024 ισχύος 3.400 MW από χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, 200 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση (συσσωρευτές) και 500 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε συγκεκριμένες περιοχές με συμφόρηση (Congestion).

Η εφαρμογή και επέκταση του εν λόγω μηχανισμού, κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη του εθνικού στόχου για την εγκατάσταση νέας ισχύος 11 GW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων έως το 2030, που προβλέπει το σχέδιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια (ΕΣΕΚ).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης