Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 84 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο – Στα 84 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

Στην σκιά των δηλώσεων Powell για τα επιτόκια

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν  κοντά στο 1% την Παρασκευή, καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε εν όψει μιας πολυαναμενόμενης ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για υποδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Το Brent αυξανόταν 0,9%, στα 84,16 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:15 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε 0,9%, στα 79,78 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από $1 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει των δηλώσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole ανέβασε το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου σε υψηλό 10 εβδομάδων με τη μεγαλύτερη άνοδό του σε ένα μήνα, καθώς οι αγορές περίμεναν να απαντήσουν για πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια.

Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι κληρώσεις αποθεμάτων έγιναν πρόσφατα με πειστικό τρόπο, έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα.

Πρόβλεψη για 80 δολάρια

Η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του Brent θα υποστηριχθούν καλά γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, με το αργό πιθανόν να παραμείνει σε έλλειμμα το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους πριν επιστρέψει σε μικρό πλεόνασμα στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η πιθανότητα ελλειμμάτων αργού δεν είναι δεδομένη, δήλωσε ο John Evans του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της ημιαυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ σχετικά με τις εξαγωγές αργού στο βόρειο Ιράκ πρόκειται να συνεχιστούν αφού οι αξιωματούχοι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα για την επανέναρξη των εξαγωγών.

Η Τουρκία διέκοψε τις ροές ιρακινού πετρελαίου μέσω του λιμένα Τζεϊχάν στις 25 Μαρτίου, αφού έχασε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας που είχε ασκήσει το Ιράκ.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, εν τω μεταξύ, φέρεται να είπε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι αναμένει η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας να φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, παρόλο που οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ.

Εν τω μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι συντάσσουν πρόταση που θα χαλαρώσει τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, ανοίγοντας το δρόμο σε περισσότερες εταιρείες και χώρες να εισάγουν αργό πετρέλαιο.

Η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε την παραγωγή στο εκτεταμένο πεδίο Statfjord Ost έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Η υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου από προηγούμενες περικοπές παραγωγής έχει υποχωρήσει», ανέφεραν οι αναλυτές της Haitong Futures.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο bpd για τρίτο συνεχόμενο μήνα έως τον Οκτώβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης