Η Equinor εγκαινιάζει το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο στη Νορβηγία

Η Equinor εγκαινιάζει το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο αιολικής ενέργειας στον κόσμο στη Νορβηγία
Η χωρητικότητά του στα 88 μεγαβάτ θα καλύψει περίπου το 35% της ετήσιας ζήτησης ενέργειας για πέντε πλατφόρμες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor και οι συνεργάτες της θα εγκαινιάσουν την Τετάρτη το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, η παραγωγή του οποίου θα προμηθεύει κοντινές πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με το energymarketprice.

Το αιολικό πάρκο Hywind Tampen, όπου η Equinor συνεργάζεται με άλλες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της OMV, Vaar Energi - που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ENI - άρχισε να παράγει ενέργεια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με πλήρη παραγωγή νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η χωρητικότητά του στα 88 μεγαβάτ θα καλύψει περίπου το 35% της ετήσιας ζήτησης ενέργειας για πέντε πλατφόρμες στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Snorre και Gullfaks στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 140 χιλιόμετρα (87 μίλια) από τη δυτική ακτή της Νορβηγίας.

Μείωση εκπομπών

Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα χωράφια κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως, είπε η Equinor. Αυτό είναι το 0,4% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Νορβηγίας το 2022.

Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η κίνηση είναι θετική καθώς συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών CO2 της χώρας, ενώ άλλοι λένε ότι η Νορβηγία θα πρέπει να σταματήσει να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το Hywind Tampen περιλαμβάνει 11 ανεμογεννήτριες στερεωμένες σε μια πλωτή βάση που είναι αγκυρωμένη στον πυθμένα της θάλασσας, αντί να είναι στερεωμένη στον πυθμένα του ωκεανού, μια νέα τεχνολογία που ειδικοί λένε ότι είναι κατάλληλη για χρήση σε βαθύτερα νερά ανοιχτά και ότι η Equinor ελπίζει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Νορβηγία, η οποία στοχεύει σε 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040, που θα διπλασίαζε την τρέχουσα παραγωγή ενέργειας της χώρας, προκηρύσσει τα πρώτα εμπορικά αιολικά πάρκα της, συμπεριλαμβανομένων τριών πλωτών, αυτό το φθινόπωρο.

Συνεργάτες της Equinor στο έργο είναι η Wintershall Dea, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη BASF, την INPEX Idemitsu και τη νορβηγική Petoro.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης