Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

IRA: Έλλειμμα στα κρίσιμα μέταλλα για την πράσινη μετάβαση (S&P Global)

IRA: Έλλειμμα στα κρίσιμα μέταλλα για την πράσινη μετάβαση (S&P Global)
Ο αμερικανικός Νόμος για τη μείωση του Πληθωρισμού (ΙRA) αγνοεί το έλλειμμα της Δύσης στα κρίσιμα μέταλλα

Ο νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) του προέδρου Biden αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τη ζήτηση μετάλλων και ορυκτών, προκαλώντας άνοδο της δραστηριότητας των λεγόμενων κρίσιμων ορυκτών, ενώ οι διαρθρωτικές προκλήσεις των αδειοδοτήσεων βάσει του νομικού συστήματος των ΗΠΑ, ενδέχεται να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητά του, αναφέρει ανάλυση της S&P Global.

Στην έκθεσή της με τίτλο Inflation Reduction Act: Επιπτώσεις στην αγορά μετάλλων και ορυκτών της Βόρειας Αμερικής, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της S&P Global τονίζουν τις προκλήσεις της προμήθειας και της παραγωγής καθώς και τις επιπτώσεις του νόμου στο σύστημα αδειοδότησης.

«Το περίπλοκο τοπίο των ΗΠΑ παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιχειρησιακή επιτυχία του νόμου, επηρεάζοντας τα χρονοδιαγράμματα και τις δυνατότητες υλοποίησης των έργων», γράφει ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global.

«Οι μακρόσυρτες διαδικασίες αδειοδότησης και οι κίνδυνοι να προκύψουν νομικές διαφορές μετά από μια αδειοδότηση παρουσιάζουν τρομερές προκλήσεις στις διάφορες χώρες εξόρυξης και επεξεργασίας. Καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει αυτή την πολύπλευρη πρόκληση, οι επιχειρησιακές ανησυχίες ξεχωρίζουν ως ένας καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει τις προοπτικές της εγχώριας παραγωγής», αναφέρει ο Yergin.

Παραμένουν τα προβλήματα αδειοδότησης

Η έκθεση τονίζει ότι η αδειοδότηση αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη ενεργειακών έργων. Οι προκλήσεις που παραμένουν, σημειώνει εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τον τομέα των εξορύξεων, επηρεάζοντας ποικίλες επενδύσεις και έργα, από τα υπεράκτια αιολικά εγχειρήματα έως τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την S&P, η αλληλεπίδραση της ομοσπονδιακής νομοθετικής δικαιοδοσίας με το καθεστώς της ιδιωτικής ή πολιτειακές ιδιοκτησίας στις διάφορες εκτάσεις προσθέτει πολυπλοκότητα. Οι διαδικασίες αδειοδότησης στις ιδιωτικές ή πολιτειακές εκτάσεις έχουν πιο προβλέψιμο χαρακτήρα, όμως υπάρχουν καθυστερήσεις, απρόοπτα και υψηλά κόστη όταν τα έργα αναλαμβάνονται σε ομοσπονδιακά εδάφη.

Αυτό το ζήτημα έχει ιδαίτερο βάρος επειδή το ήμισυ του εδάφους των αμερικανικών Δυτικών Πολιτειών που είναι πλούσιο σε ορυκτά εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Νόμου για την Καταπολέμηση του Πληθωρισμού (IRA) είναι σημαντικός, συνεχίζει η ανάλυση της S&P Global, καθώς σε συνδυασμό με το Νόμο για τις Υποδομές συνεισφέρουν ένα εκπληκτικό ποσό 502 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες επενδύσεις για το κλίμα και την ενέργεια.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πακέτο των 387 δισεκατομμυρίων δολαρίων του IRA μπορεί ενδεχομένως να κλιμακωθεί σε μια οικονομική δέσμευση 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεδομένης της πολυπλοκότητας του νομικού περιβάλλοντος των ΗΠΑ, που εμποδίζει την ανάπτυξη ορυχείων.

Η κατάσταση είναι τόσο προβληματική που σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global το σύνολο των 127 ορυχείων παγκοσμίως που ξεκίνησαν την παραγωγή μεταξύ 2002 και 2023 θα πάψουν να είναι παραγωγικά μετά το 2040. Επιπλέον, μεγάλα και πολύπλοκα έργα σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Ώθηση σε ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση

Οι επιπτώσεις του IRA φτάνουν ως τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Εκτιμάται ότι ο νόμος θα δώσει ώθηση στην στην ανάπτυξη 30 γιγαβάτ στην αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2030.  Αυτή η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τις εκτεταμένες φορολογικές πιστώσεις που περιλαμβάνει ο νόμος, προκειμένου να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση.

Η αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων (EV) αναμένεται να αυξήσει παράλληλα τη ζήτηση πρώτων υλών για μπαταρίες. Η αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα του IRA, προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 24% στη ζήτηση μπαταριών EV μεταξύ 2021 και 2035.

Ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου του IRA, η έκθεση προβλέπει άνοδο 23% στη ζήτηση για χωρητικότητα μπαταριών EV στις ΗΠΑ έως το 2035. Αυτή η αύξηση μεταφράζεται σε πρόσθετη ζήτηση 12-15% για κοβάλτιο, νικέλιο και λίθιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την S&P Global..

Το έλλειμμα των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους σε κρίσιμα μέταλλα 

Με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψει για την ανάπτυξη της ζήτησης, η έκθεση υπογραμμίζει ότι αν το θέμα της αδειοδοτήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την εκτέλεση και την αποτελεσματικότητα του IRA, εξίσου μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το έλλειμα σε κρίσιμα μέταλλα. 

Ο νόμος επιβάλλει την προμήθεια ορυκτών από εγχώριους προμηθευτές ή από εταίρους της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ). Ωστόσο, ο Yergin λέει ότι ο συγκεκριμένος στόχος αναδεικνύει τις προκλήσεις που παρουσιαζουν τα κυρίαρχα εμπορικά πρότυπα και αγνοεί τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι χώρες εκτός της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην αγορά κρίσιμων μετάλλων.

Σε ένα πιο θετικό μέτωπο, η έκθεση σημειώνει μια κρίσιμη πραγματικότητα: το αρχικό κόστος στην εξόρυξη σκληρών πετρωμάτων είναι πολύ περιορισμένο σε σχέση με τα αρχικά κόστη επενδύσεων σε άλλους ενεργειακούς τομείς.

Το πρόβλημα των αλυσίδων εφοδιασμού

Ενώ ο IRA δίνει ώθηση στην ισχυρή δυναμική των τομέων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, εκθέτει ταυτόχρονα τις αδυναμίες της δημιουργίας μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού, καταλήγει η έκθεση της S&P Global. 

Η εξισορρόπηση της εγχώριας παραγωγής, οι υποχρεώσεις σε ότι αφορά τις πηγές προμήθειας, η ανάγκη να τα βγάλουν πέρα με μέγαλα επιχειρησιακά εμπόδια χωρίς να χαθούν στο λαβύρινθο των αδειοδοτήσεων είναι τρομερές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι για να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της ενεργειακής μετάβασης στη Βόρεια Αμερική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης