Bruegel για ΕΕ: Αναγκαία η υπηρεσία ενεργειακών δεδομένων για το «καθαρό μηδέν»

Bruegel για ΕΕ: Αναγκαία η υπηρεσία ενεργειακών δεδομένων για το «καθαρό μηδέν»
Κάλεσμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αποφυγή βραχυπρόθεσμων διαταραχών

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία ενεργειακών δεδομένων για να πετύχει τις φιλοδοξίες της για μηδενικές εκπομπές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Όπως αναμεταδίδει το Montel, τα ενεργειακά δεδομένα δημοσιεύθηκαν επί του παρόντος από πολλούς παράγοντες σε διαφορετικές μορφές και μέρη. Αυτή η κίνηση καθιστά δύσκολη την πραγματοποίηση αντικειμενικών συζητήσεων σχετικά με τα μέτρα ενεργειακής πολιτικής.Για παράδειγμα, τα τυπικά δεδομένα των τιμών ενέργειας και εκπομπών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλυτικούς σκοπούς πρέπει να αγοραστούν και απαιτείται η αναζήτηση μιας σχεδιασμένης επαφής για ειδικούς.

Το Bruegel ζήτησε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό ενέργειας που θα παρέχει αμερόληπτα δεδομένα, παρακολούθηση και γνώση για να υποστηρίξει τις αποφάσεις ενεργειακής πολιτικής και να υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού άνθρακα.

Η δυσπιστία Birnbaum

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eon και πρόεδρος της Eurelectric, Leonhard Birnbaum ήταν δύσπιστος για την προστιθέμενη αξία.

«Μια νέα υπηρεσία πιθανότατα θα ζητήσει περισσότερες αναφορές πέρα από όλες τις αναφορές που ήδη παραδίδω», είπε στη συνάντηση. «Θα ζητήσουν τα ίδια δεδομένα σε διαφορετική μορφή και μετά θα μου τα δώσουν πίσω και θα μου ζητήσουν να κάνω κάτι με αυτά. Λοιπόν… με βοηθάει πραγματικά αυτό;»

Είπε ότι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων για την κατασκευή του τεράστιου αριθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτούνται ήταν μεγαλύτερη πρόκληση για την εφαρμογή της ενεργειακής μετάβασης.

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Tinne van der Straeten είπε ότι οι πιο μακροπρόθεσμοι κανόνες είναι σημαντικοί καθώς οι ηγέτες του κλάδου της έλεγαν συχνά ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμη προβολή της πολιτικής για τις επενδύσεις τους.

Ο στόχος του 2040

Ωστόσο, ο Birnbaum είπε ότι δεν υπάρχουν «αμφιβολίες» στον τομέα της ενέργειας για τον μακροπρόθεσμο στόχο που είναι απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Μόνο μερικές φορές υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με την ταχύτητα ή τις τεχνολογίες για να φτάσουμε εκεί, είπε.

Κάλεσε τους πολιτικούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα στα υφιστάμενα νομικά πλαίσια για να αποφύγουν βραχυπρόθεσμες διαταραχές και να εργαστούν παράλληλα για τους πιο μακροπρόθεσμους κανόνες.Το έγγραφο του Bruegel έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τους κανόνες διακυβέρνησης της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το μπλοκ εφαρμόζει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για την ενεργειακή μετάβαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης