Η TotalEnergies προκηρύσσει το μεγαλύτερο παγκοσμίως διαγωνισμό για πράσινο υδρογόνο

Η TotalEnergies προκηρύσσει το μεγαλύτερο παγκοσμίως διαγωνισμό για πράσινο υδρογόνο

Η γαλλική εταιρεία θα αντικαταστήσει τους 500.000 τόνους γκρι υδρογόνου που χρησιμοποιεί ετησίως στα διυλιστήρια της με πράσινο υδρογόνο

Η TotalEnergies SE προκηρύσσει έναν τεράστιο διαγωνισμό πράσινου υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα των έξι ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και των δύο γαλλικών εργοστασίων βιοκαυσίμων καθώς αυξάνεται η πίεση στον κλάδο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους 500.000 τόνους γκρι υδρογόνου που χρησιμοποιούνται ετησίως στα διυλιστήρια του στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία με πράσινο υδρογόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη 14/9/23. Έτσι θα αποφευχθούν εκπομπές 5 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% μεταξύ 2015 και 2030.

Η διαδικασία θα τεθεί υπό ενδελεχείς ελέγχους, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τη μετάβαση από το γκρι υδρογόνο που παράγεται από το ρυπογόνο φυσικό αέριο στο πράσινο υδρογόνο που παράγεται με νερό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Κλειδί για την απανθρακοποίηση της διύλισης

Αυτό το αποκαλούμενο πράσινο υδρογόνο θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κλειδί για την απανθρακοποίηση βιομηχανικών κλάδων όπως η διύλιση και τα λιπάσματα. Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά του είναι επί του παρόντος υπερβολικά μικρή, καθώς το πράσινο υδρογόνο είναι πολύ πιο ακριβό από την ευρέως χρησιμοποιούμενη «γκρι» εκδοχή του που παρασκευάζεται με χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Στόχος μας είναι να βρούμε πράσινο υδρογόνο με το πιο ανταγωνιστικό κόστος από διάφορους προμηθευτές, είτε από τις τοπικές αγορές είτε από εισαγωγές», δήλωσε ο Jean-Marc Durand, επικεφαλής ευρωπαϊκών διυλιστηρίων και πετροχημικών δραστηριοτήτων της Total, σε συνέντευξη Τύπου. «Φανταζόμαστε ότι κίνητρα όπως οι ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του πράσινου υδρογόνου», αν και μπορεί να χρειαστούν εισαγωγές για να καλύψουν τη ζήτηση του διαγωνισμού μας που είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός στον κόσμο για το καθαρό καύσιμο, είπε.

Οι περισσότερες βιομηχανίες παράγουν επί του παρόντος το υδρογόνο που χρειάζονται από ορυκτά καύσιμα, εκπέμποντας σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που οδηγούν σε υπερθέρμανση του πλανήτη.

Συνεργασίες

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία αναπτύσσει επίσης έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα με την Engie SA και την Air Liquide για τις μονάδες βιοκαυσίμων της στη Γαλλία. Τέλος, για το γερμανικό διυλιστήριο της στη Leuna, έχει υπογράψει σύμβαση για την παραλαβή πράσινου υδρογόνου από τη VNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης