Ενέργεια

Πετρέλαιο: Κοντά στα 95 δολ. κινείται το Brent λόγω περιορισμένης προσφοράς

Πετρέλαιο: Κοντά στα 95 δολ. κινείται το Brent λόγω περιορισμένης προσφοράς

Στα 91,9 δολ. βρίσκεται το αργό

 

Το Brent πλησίασε τα 95 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην προοπτική διεύρυνσης του ελλείμματος εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν κατά 0,7% στα 94,64 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:58 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού των ΗΠΑ West Texas Intermediate κέρδιζαν 1,32% στα 91,96 δολάρια.

Το Brent και το WTI ενισχύθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για να αγγίξουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες αυξήσεις τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Citi έγινε τη Δευτέρα η τελευταία τράπεζα που προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν αυτόν τον μήνα τις περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτοί οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατομμυρίων bpd το τέταρτο τρίμηνο και μια επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αφήσει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω εκρήξεις τιμών το 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Παραγωγή

Το ερώτημα είναι εάν οι περικοπές θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, είπε ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec, «δεδομένου του κινδύνου ότι οι υψηλότερες τιμές πρέπει σίγουρα, κάποια στιγμή, να τονώσουν τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ (παραγωγή πετρελαίου)».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραμένουν. Η Κίνα, που θεωρείται η κινητήρια δύναμη της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, αποτελεί βασικό κίνδυνο λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και οι εισαγωγές πετρελαίου της παρέμειναν εύρωστες.

Μια σειρά μέτρων τόνωσης και η καλοκαιρινή έκρηξη ταξιδιών βοήθησαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες να ανακάμψουν τον περασμένο μήνα και τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών περιθωρίων.

«Η έλλειψη παρατεταμένης (οικονομικής) προόδου, ωστόσο, θα θεωρηθεί ως σημαντική οπισθοδρόμηση από την πλευρά της ζήτησης», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το ανελέητο ράλι της τιμής του πετρελαίου έλαβε χώρα ακόμη και εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερη ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα, καθώς αυτές οι οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρή επιβράδυνση, γεγονός που δείχνει πόσο σφιχτή έχει γίνει η πλευρά της προσφοράς της εξίσωσης», δήλωσε ο Μάριος Χατζηκυριάκος της broker XM.

Τα βλέμματα θα είναι επίσης στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης