Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nasser (S.Aramco), Woods (Exxon) εξηγούν το «peak oil demand»

Nasser (S.Aramco), Woods (Exxon) εξηγούν το «peak oil demand»
Σύμφωνα με τον Nasser, ο κόσμος έχει υποτιμήσει την διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης

Τα διευθυντικά στελέχη μερικών εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών ορυκτών καυσίμων συναντώνται στον Καναδά αυτή την εβδομάδα για το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου, προκειμένου να συζητήσουν τις προκλήσεις στον κλάδο.

«Σήμερα, αν με ρωτάτε, θα έβλεπα περίπου 110 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050», δήλωσε ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Arabian Oil Co. της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, σε μια συζήτηση στο πάνελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Τα συγκεκριμένα σχόλια προκύπτουν μια εβδομάδα, αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί στα 101,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω της αναζωπύρωσης της κινεζικής ζήτησης. Αυτό, σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει τις ενεργειακές αγορές παγκοσμίως, συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων σε υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν πρόσφατα να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα Nasser

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η υπερεκτίμηση του κόσμου για το πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση θέτει σε κίνδυνο την ευημερία πολλών, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν είναι εφικτές οι ακριβές λύσεις. Ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να επιτευχθούν όλα αυτά τα πράγματα είναι σημαντικό.

Καθώς βγήκαμε από τον COVID, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις θα κάλυπταν την αύξηση της ζήτησης. Δεν το έκανε. Οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά και επηρέασαν ολόκληρο τον κόσμο. Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι η ενεργειακή μετάβαση και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το συνέδριο για να τονίσουν τι κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές.

Το κλειδί για τον άνθρακα

Η δέσμευση, η χρήση και η αποθήκευση άνθρακα (CCUS) είναι ιδιαίτερα σημαντικός στόχος. Στον Καναδά, η Pathways Alliance, μια κοινοπραξία των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου της χώρας πρότεινε την κατασκευή ενός τεράστιου δικτύου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη βόρεια Αλμπέρτα με κόστος 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Nasser είπε ότι το CCUS, το οποίο λαμβάνει επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα από τη βαριά βιομηχανία και τις αποθηκεύει με ασφάλεια υπόγεια, θα είναι το κλειδί για να φτάσει ο κόσμος στο μηδέν μέχρι το 2050.

Η πρόταση της Exxon Mobil

Ωστόσο, ο Darren Woods, Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil ότι ο τομέας των ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσει να χρειάζεται κρατική υποστήριξη. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν το μέγεθος του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και την πρόκληση της μετάβασης από αυτό που έχουμε σήμερα. Δεν έχουμε την τεχνολογία σήμερα για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με προσιτό τρόπο».

Ο Woods είπε ότι η Exxon θα συνεχίσει να επενδύει στην απεξάρτηση από άνθρακα και πρόσθεσε ότι το κόστος λύσεων όπως το CCUS θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Εν τω μεταξύ, είπε ότι η εταιρεία του και άλλοι θα συνεχίσουν να παρέχουν στους πελάτες τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων που είναι απαραίτητα για την κάλυψη της ζήτησης. «Φαίνεται να υπάρχει κάπως αυτός ο ευσεβής πόθος ότι θα γυρίσουμε έναν διακόπτη σήμερα και θα πάμε εκεί που πρέπει να είμαστε αύριο», είπε ο Woods. «Η ενεργειακή μετάβαση θα είναι αρκετά σταδιακή» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης