Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

RTE: Η Γαλλία χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα

RTE: Η Γαλλία χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις για την απεξάρτηση από τον άνθρακα

Τα εργαλεία για την ενεργειακή μετάβαση

Θα χρειαστούν τεράστιες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλάς για να μειωθούν περαιτέρω οι εκπομπές άνθρακα και να συνεχιστεί η αλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050, δήλωσε ο γαλλικός Φορέας Εκμετάλλευσης Δικτύου (RTE) σε μελέτη για τις εξελίξεις την επόμενη δεκαετία, είδηση που δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Reuters.

Περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη Γαλλία προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία της RTE.

Η χώρα βασίζεται σε εισαγωγές έντονων εκπομπών άνθρακα από γείτονες που καίνε φυσικό αέριο και διαθέτει υποδομές μεταφορών και θέρμανσης με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.

«Μεσοπρόθεσμα, για να επιτευχθούν φιλοδοξίες για το κλίμα και την κυριαρχία, δεν είναι δυνατό να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια, ούτε να το κάνουμε χωρίς μια ισχυρή επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανεφερε η RTE.

Ο διαχειριστής του δικτύου πρότεινε έναν από τους τρόπους για να τερματιστεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα να είναι η ισχυρή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας τη χωρητικότητα μεταξύ 270 και 320 τεραβατώρες (TWh) έως το 2035 από 120 TWh το 2023.

 

Θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία αναμένεται να υποστεί μέτρια αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά παραμένει μικρό σε σύγκριση με τις απαιτούμενες επενδύσεις στο δίκτυο τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η έκθεση.

Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές έχει υψηλό αρχικό κόστος, αλλά συγκριτικά χαμηλό κόστος παραγωγής, καθιστώντας την αρχική ράμπα ως την πιο ακριβή διαδικασία.

 

Οι 4 μοχλοί για την ενεργειακή μετάβαση

 Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, η γαλλική πυρηνική παραγωγή θα πρέπει να στοχεύει σε 400 TWh ετησίως έως το 2035 και να μην πέσει κάτω από τις 360 TWh, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση εντόπισε 4 βασικούς μοχλούς που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με τη μετάβαση οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: ενεργειακή απόδοση στις μεταφορές, κτίρια και βιομηχανία, μείωση της ζήτησης, καθώς και παραγωγή πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας.

«Η υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων για κάθε ένα μοχλό αποτελεί την ασφαλέστερη στρατηγική για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Γαλλίας», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η παράβλεψη ενός από τους τέσσερις θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης