Γαλλία: Σε τι οφείλεται η έκρηξη των αιτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού υδρογόνου

Γαλλία: Σε τι οφείλεται η έκρηξη των αιτήσεων για έρευνα και εξόρυξη φυσικού υδρογόνου

Η έκρηξη των αιτήσεων για έρευνα υδρογόνου σχετίζεται με αλλαγές στη νομοθεσία, όχι με τα πιθανά αποθέματα

Το φυσικό υδρογόνο που υπάρχει σε όλο τον κόσμο μπορεί να καλύψει από το ένα τέταρτο έως το πέντε φορές την παγκόσμια ζήτηση με βάση εκτιμήσεις, αλλά το ύψος των πραγματικών πόρων δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί

Στη Γαλλία λαμβάνει χώρα μια έκρηξη αιτήσεων για αποκλειστικές άδειες έρευνας και εξόρυξης για την αποκάλυψη φυσικών κοιτασμάτων υδρογόνου και άλλων στοιχείων και τέσσερις εταιρείες επιδιώκουν να καταμετρήσουν τα πιθανά αποθέματα που υπάρχουν στη χώρα. Αλλά όλη αυτή η ερευνητική δραστηριότητα σημαίνει ότι η Γαλλία θα παράγει πράγματι πολύ φυσικό υδρογόνο;

Τεράστια τα αποθέματα, αβέβαιες οι εκτιμήσεις


Οι φυσικές αποθήκες υδρογόνου εντός της γης μπορούν να δημιουργηθούν μέσω της επίδρασης αρκετών διαφορετικών γεωλογικών παραγόντων, για το λόγο αυτό έχουν διαπιστωθεί διαρροές υδρογόνου σε πολλές διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, από τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ έως τη Νότια Αυστραλία, με πιο σημαντική του Μάλι, που ήταν η πρώτη χώρα που έκανε γεωτρήσεις υδρογόνου και το χρησιμοποίησε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Ωστόσο, το να διαπιστώσουμε μια οποιαδήποτε εκτίμηση με συγκεκριμένους αριθμούς για το πόσο φυσικό υδρογόνο υπάρχει στον κόσμο — πόσο μάλλον στη Γαλλία — είναι πολύ πιο δύσκολο.

«Αρνούμαι να δώσω αριθμούς για τον ανακτήσιμους πόρους υδρογόνου, γιατί κανείς δεν έχει κάνει ακόμη γεωτρήσεις», δηλώνει η Isabelle Moretti, ειδικός στο φυσικό υδρογόνο και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Pau στην περιοχή Pyrénées-Atlantiques της νοτιοδυτικής Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί να δώσει εκτιμήσεις χωρίς πηγάδια, χωρίς δεξαμενές που επιτρέπουν τις εκτιμήσεις. Όσον αφορά τους παγκόσμιους πόρους υδρογόνου, όλα είναι κερδοσκοπία μέχρι τώρα».

Οι πρόχειρες εκτιμήσεις από τυχαίες ανακαλύψεις υδρογόνου κατά την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και η διαρροή του προς την επιφάνεια της γης υποδεικνύουν ότι υπάρχει αρκετό φυσικό υδρογόνο για να καλύψει από το ένα τέταρτο έως πέντε φορές την τρέχουσα παγκόσμια ζήτηση.
«Αλλά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν αποδεδειγμένα αποθέματα μόνο όταν έχουμε αρκετά δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε», λέει η Moretti.

Η κρίσιμη αλλαγή στον εθνικό κώδικα για τις εξορύξεις 

Στην πραγματικότητα, η εκρηκτική αύξηση των αιτήσεων για άδειες έρευνας υδρογόνου στη Γαλλία μπορεί να έχει πολύ περισσότερο να κάνει με την πολιτική παρά με τα πιθανά αποθέματα. Τον Απρίλιο του 2022, ως μέρος μιας σειράς τροποποιήσεων στον εθνικό της κώδικα εξορύξεων, η Γαλλία πρόσθεσε το «εγγενές υδρογόνο» στον κατάλογο των εξορύξιμων υλικών.

«Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το υδρογόνο έχει εισαχθεί στον κώδικα εξορύξεων. Όποιος θέλει να πάρει άδεια για έρευνα και εξόρυξη υδρογόνου, δεν μπορεί να το κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία, στη Γερμανία… Η αδυναμία αδειοδότησης σε άλλες χώρες δεν συνδέεται όμως με τη γεωλογία, αλλά με την πολιτική», σημείωσε η Moretti, προσθέτοντας ότι η νομοθετική αλλαγή της Γαλλίας οφειλόταν εν μέρει στην υπάρχουσα έρευνα, από το Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης και τη δραστηριότητα της ενεργειακής εταιρείας Francaise de l’ Energie (FDE).

«O φθηνότερος τύπος υδρογόνου σήμερα είναι το γκρι, που παράγεται από μεθάνιο και νερό... αλλά αν καταφέρουμε να παράγουμε υδρογόνο με τον ίδιο τρόπο που παράγουμε φυσικό αέριο, τότε εξοικονομούμε τη δαπάνη από τη διαδικασία της αναμόρφωσης μεθανίου με ατμό», σημείωσε η Moretti, αναφέροντας ότι κατά τις εκτιμήσεις της ότι στο Μάλι  το υδρογόνο εξορύσσεται με κόστος 0,50 δολάρια το κιλό, που το καθιστά τη φθηνότερη μορφή υδρογόνου στον κόσμο.

Ποιες εταιρείες κάνουν έρευνες υδρογόνου
 
Η FDE έχει ξεκινήσει έρευνα με σκοπό τις μετρήσεις των αποθεμάτων υδρογόνου σε μια περιοχή της Λωρραίνης στα βορειοανατολικά της χώρας. Αλλά υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που έχουν ζητήσει άδεια για έρευνα υδρογόνου στη Γαλλία κι αυτές είναι:

Η TBH2 Aquitaine, η οποία επιδιώκει να ερευνήσει 226 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στη νοτιοδυτική περιοχή των Pyrénées-Atlantiques (Πυρηναία του Ατλαντικού) για υδρογόνο, ήλιο και άλλες «σχετικές ουσίες»

Οι 45-8 Grand Rieu και Storengy, οι οποίες επιδιώκουν να εξερευνήσουν 266 τετραγωνικά χιλιόμετρα επίσης στην περιοχή των Pyrénées-Atlantiques για υδρογόνο και «πιθανές σχετικές ουσίες».

Η SUDMINE, η οποία επιδιώκει να εξερευνήσει 5,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην περιοχή Puy-de-Dome της κεντρικής Γαλλίας για την ανάπτυξη ορυχείων λιθίου και φυσικού υδρογόνου.

Η αναλογία με το παράδειγμα της Νότιας Αυστραλίας
 
Η έκρηξη των αιτήσεων για έρευνες υδρογόνου στη Γαλλία αντικατοπτρίζει την ανάλογη έκρηξη για άδειες έρευνας και εξόρυξης φυσικού υδρογόνου στη Νότια Αυστραλία, η οποία κι εκεί ακολούθησε την επέκταση των κανονισμών της πολιτείας για το πετρέλαιο και τη γεωθερμική ενέργεια ώστε να συμπεριλάβουν το υδρογόνο και τις σχετικές ενώσεις ή υποπροϊόντα που έγινε το 2021.

Ωστόσο, οι ερευνητές της αυστραλιανής πολιτείας έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το νησί Kangaroo και τις χερσονήσους Yorke και Eyre, κοντά στη γεωλογική υπερλεκάνη της Αδελαΐδας, όπου έχουν καταγράφει ιστορικά πολύ υψηλές συγκεντρώσεις υδρογόνου κατά τη διάρκεια παλαιότερων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η έρευνα στην Ισπανία

Η Moretti σημείωσε ότι η περιοχή των Pyrénées-Atlantiques έχει την ίδια γεωλογική δομή παραγωγής φυσικού υδρογόνου με το κοίτασμα Monzon στην Ισπανία που ανακαλύφθηκε κατά την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου τη δεκαετία του 1960, για το οποίο η εταιρεία Helios Aragon σχεδιάζει να ανοίξει ένα πηγάδι για δοκιμές αξιολόγησης και να επιβεβαιώσει τα διαθέσιμα στη συγκεκριμένη περιοχή αποθέματα υδρογόνου εντός του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης