Αρχές του 2024 ανάβουν οι μηχανές για το επιχειρηματικό cluster στη Φυλή

Αρχές του 2024 ανάβουν οι μηχανές για το επιχειρηματικό cluster στη Φυλή
Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεταφορικού cluster υπερ-εθνικής εμβέλειας

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη μετεγκατάσταση στη Φυλή των 350 μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα. Το έργο που θα απαλλάξει τον ήδη κορεσμένο Κηφισό από περίπου 5.000 φορτηγά ωριμάζει αυτή την περίοδο από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ. Η οικονομική δραστηριότητα στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ.

Σήμερα, οι 350 διαμεταφορείς λειτουργούν στον Ελαιώνα, γύρω από την περιοχή της εν εξελίξει αστικής ανάπλασης, υπό ακαθόριστο νομικό καθεστώς. Η επιβάρυνση τόσο της ευρύτερης περιοχής από τη μη οργανωμένη λειτουργία τους, αλλά κυρίως από τον κυκλοφοριακό φόρτο που δημιουργείται σε βασικούς άξονες του κέντρου της πόλης, είναι μεγάλη.

1 εκατ. ευρώ για την ωρίμανση του ακινήτου

Το στοίχημα της οργανωμένης μετακίνησης των μεταφορικών επιχειρήσεων σε ακίνητο, συνολικής έκτασης 447 στρ., στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής προετοιμάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ και είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το κόστος της ωρίμανσης του έργου ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός μεταφορικού cluster υπερ-εθνικής εμβέλειας. Ο διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης του ακινήτου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 ώστε η μετεγκατάσταση να γίνει στα τέλη του 2025.

Επί του παρόντος, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αίτημα για την προέγκριση του Επιχειρηματικού Πάρκου και αναμένεται να συζητηθεί. Επίσης, προχωρά η εκπόνηση ενός business plan για την αποτελεσματική εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων διαμεταφορών.

Για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ελκυστικότητα, στα συνοδά έργα της περιφερειακής στο Αιγάλεω έχει ενταχθεί η οδική σύνδεση του ακινήτου. Θα κατατεθεί, επίσης, η οριστική μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη γραμμή που περνά από τα βόρεια του ακινήτου.

Επένδυση 500 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη, αναζητείται η «χρυσή τομή» ώστε να είναι ένα win-win-win πρότζεκτ, τόσο για τον ιδιώτη ανάδοχο, αλλά και για τους 350 διαμεταφορείς και τον Δήμο Φυλής. Οι μεταφορικές επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα χρειαστούν περί τα 80-100 στρ.

Οι όροι και προδιαγραφές για τη μετεγκατάστασή τους θα προβλέπονται στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμάται πως θα απαιτηθεί μια επένδυση 32 εκατ. ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί πόροι, ύψους 21 εκατ. ευρώ, ως κίνητρο για τις μεταφορικές επιχειρήσεις ώστε να μετακινηθούν στη Φυλή.

Στα υπόλοιπο της έκτασης, ο ιδιώτης ανάδοχος θα μπορεί να αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες, μεταφορών, διαμετακόμισης, εμπορικές, μεικτών χρήσεων κλπ. Η συνολική αξία της επένδυσης, μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης