Ολλανδία: Έργο αποθήκευσης μπαταριών ξεκινά η RWE – Θα υποστηρίξει το υπεράκτιο αιολικό OranjeWind

Ολλανδία:  Έργο αποθήκευσης μπαταριών ξεκινά η RWE – Θα υποστηρίξει το υπεράκτιο αιολικό OranjeWind
Η RWE θα επενδύσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στο έργο

Η  γερμανική RWE ολοκλήρωσε την επενδυτική της απόφαση για ένα έργο αποθήκευσης συστοιχίας μπαταριών στην Ολλανδία που θα βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση του υπεράκτιου αιολικού έργου  OranjeWind στο ολλανδικό σύστημα ηλεκτροδότησης. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στο έργο.

Το σύστημα, το οποίο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 35 MW και χωρητικότητα αποθήκευσης 41 MWh, θα αποτελείται από 110 βάσεις μπαταριών ιόντων λιθίου που θα εγκατασταθούν στο εργοστάσιο βιομάζας της RWE στο Eemshaven και θα συνδεθούν με το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της RWE στην Ολλανδία.

Η κατασκευή του συστήματος αποθήκευσης μπαταριών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2023 και το σύστημα αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από το 2025.

Η RWE εξασφάλισε την ανάπτυξη και κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού έργου OranjeWind στα ανοιχτά των ολλανδικών ακτών τον Νοέμβριο του 2022, όταν η εταιρεία κέρδισε το δικαίωμα να κατασκευάσει και να λειτουργήσει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο χωρίς επιδότηση στον ολλανδικό διαγωνισμό για την περιοχή Hollandse Kust West (HKW) VII.

Το σχέδιο της RWE 

Η RWE ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδίαζε το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 760 MW να παρέχει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία της παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην στεριά και ότι θα ενσωματώσει σε αυτό πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες για να επιτρέψει την αποτελεσματικότερη χρήση του ωκεάνιου χώρου, αλλά και για να το συνδυάσει με άλλες λύσεις όπως η αποθήκευση συστοιχίας μπαταριών.

«Το έργο αποθήκευσης μπαταριών είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα χαρτοφυλάκιο καινοτόμων περιουσιακών στοιχείων για τη βέλτιστη ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας από το υπεράκτιο αιολικού έργο OranjeWind, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες,  στο ενεργειακό σύστημα της Ολλανδίας», υπογράμμισε η RWE σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επενδύσει στο έργο αποθήκευσης μπαταριών.

Υπογράφηκαν οι συμφωνίες σύνδεσης στο δίκτυο 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η RWE και ο ολλανδικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (TSO) TenneT υπέγραψαν τη συμφωνίες σύνδεσης του υπεράκτιου αιολικού  OranjeWind στο δίκτυο που περιλαμβάνουν την υλοποίηση της σύνδεσης του έργου στο δίκτυο και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το υπεράκτιο αιολικό έργο στην πλατφόρμα της TenneT.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο OranjeWind θα κατασκευαστεί 53 χιλιόμετρα μακριά από τις ολλανδικές ακτές και αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το 2027.

www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης