Ενέργεια

Rystad: Ο αγωγός φυσικού αερίου της Αρκτικής θα ενισχύει της Νορβηγίας κατά 5% (Montel)

Rystad: Ο αγωγός φυσικού αερίου της Αρκτικής θα ενισχύει της Νορβηγίας κατά 5% (Montel)

Το αέριο που εξορύσσεται στη Θάλασσα του Barents μετατρέπεται σε LNG στις εγκαταστάσεις της Equinor στο Melkoya

 

Εάν κατασκευαστεί ένας αγωγός για τη σύνδεση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Barents με το κύριο δίκτυο εξαγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας νοτιότερα, θα μπορούσε να ενισχύσει τον εφοδιασμό της Νορβηγίας κατά περίπου 5%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rystad Energy.

«Ο προτεινόμενος αγωγός θα αύξανε την ετήσια χωρητικότητα από τη Θάλασσα του Barents κατά περίπου 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αύξηση 70% από την τρέχουσα χωρητικότητα των 7,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων», δήλωσε ο αναλυτής φυσικού αερίου της Rystad, στο Montel.

Θα αυξήσει επίσης τις συνολικές εξαγωγές φυσικού αερίου της βασικής παραγωγού Νορβηγίας κατά 5% σε σύγκριση με την προσδοκία της Rystad για 113 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγών το 2030, από το ρεκόρ των 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων πέρυσι.

Επί του παρόντος, το αέριο που εξορύσσεται στη Θάλασσα του Barents μετατρέπεται σε LNG στις εγκαταστάσεις της Equinor στο Melkoya στο Hammerfest, πριν μεταφερθεί στις παγκόσμιες αγορές.

Το νορβηγικό δίκτυο φυσικού αερίου καταλήγει 800 χιλιόμετρα νοτιότερα, κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Aasta Hansteen.

Ο νορβηγικός TSO φυσικού αερίου Gassco ανέφερε σε μελέτη τον Απρίλιο ότι η κατασκευή ενός αγωγού 53 δισ. NOK (4,7 δισ. ευρώ) από το Aasta Hansteen στη Θάλασσα του Barents θα ωφελούσε την περιοχή και θα ήταν καλύτερη λύση από την αύξηση της χωρητικότητας LNG στο Melkoya, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 5%. των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Μεγαλύτερο κόστος

Ωστόσο, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας αγωγός και εάν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις.

Ένα ασθενέστερο νορβηγικό νόμισμα και ο υψηλός παγκόσμιος πληθωρισμός μπορεί να αυξήσουν το κόστος. Υπήρχαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου, τη μελλοντική ζήτηση αερίου της Ευρώπης και την προθυμία των παραγωγών να εξερευνήσουν περισσότερο φυσικό αέριο στο βορρά.

Η Θάλασσα του Barents φιλοξενεί τη μερίδα του λέοντος των ανεξερεύνητων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Νορβηγίας και ένας αγωγός θα έκανε την εξερεύνηση πιο ελκυστική, σύμφωνα με τους παραγωγούς φυσικού αερίου.

Δυναμικό

«Όταν κοιτάζετε το φυσικό αέριο στη Νορβηγία, περίπου τα δύο τρίτα του εναπομείναντος ανεξερεύνητου δυναμικού βρίσκονται στη Θάλασσα του Barents. Επομένως, είναι κρίσιμο για τη βιομηχανία να βρει μια λύση εξαγωγής φυσικού αερίου », δήλωσε ο Nick Walker, Διευθύνων Σύμβουλος της Aker BP, στο ετήσιο ενεργειακό συνέδριο του Pareto στο Όσλο την περασμένη εβδομάδα.

«Και παίζουμε τον ρόλο μας γιατί θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε εδώ».

Η Aker BP είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Νορβηγίας μετά την Equinor.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, Anders Opedal, είχε πει στο παρελθόν στη Montel ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου θα μπορούσε να συμπληρώσει την εγκατάσταση Melkoya, αλλά ότι η επιχειρηματική υπόθεση εξαρτιόταν από την επαρκή ζήτηση στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης