Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Αναμένει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ 722 MW στο α΄εξάμηνο του 2024

ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Αναμένει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ 722 MW στο α΄εξάμηνο του 2024

Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη 15 έργων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος άνω των 0,9 GW

Έχοντας στο επίκεντρο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, η Intrakat αλλάζει τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.

Με προίκα τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, που επισφράγισαν την ανανεωμένη δυναμική, η Intrakat είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στοιχηματίζοντας, εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομών, και στις σταθερές χρηματοοικονομικές ροές που αποφέρουν τα έργα ΑΠΕ, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί πλέον στρατηγική επενδυτική προτεραιότητα του Ομίλου Intrakat.

Αυτό επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Intrakat και διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών. Στην ίδια συνταγή, με την οποία πέτυχε να θέσει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και επιστροφής στη λειτουργική κερδοφορία και δημιουργίας νέων εσόδων από την ενέργεια, θα βασιστεί και το πλάνο του νέου Ομίλου μετά την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ.


Έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 1,8 GW, που απαρτίζεται από έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και από φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου αναμένεται ότι θα αποφέρει σε ετήσια βάση λειτουργικά EBITDA ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος της τριετίας έχει ορισθεί στα 750MW, με την αξιοποίηση του ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κλάδος των ΑΠΕ συνέβαλε στον κύκλο εργασιών του Ομίλου για πρώτη φορά, με τα έσοδά του να ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA ανήλθε σε €1 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνόλου των ενοποιημένων EBITDA.

Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη 15 έργων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος άνω των 0,9 GW.

Τα πρώτα 100 MW αναμένονται ως το 2025. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση για τρία έργα, συνολικής ισχύος 186 MW και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση ΟΠΣ ενώπιον του αρμοδίου Διαχειριστή. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπολοίπων έργων, συνολικής ισχύος 722 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.


Ενισχυμένη δυναμική στο πρώτο εξάμηνο του έτους

Η δυναμική πορεία του Ομίλου Intrakat καταγράφηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 45%, έναντι 103 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Το ανεκτέλεστο του Ομίλου έχει πετάξει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στα 2,1 δις. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένων υπογεγραμμένων και προς συμβασιοποίηση έργων. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 το ανεκτέλεστο ήταν στα 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 71%.

Στο πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκε και η οικονομική θέση του Ομίλου Intrakat, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το EBITDA διαμορφώθηκε στα 9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Τα ταμειακά διαθέσειμα αυξήθηκαν κατά 138% σε σύγκριση με το τέλος του 2022, φτάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% στα 94 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου είναι στα 487 εκατ. ευρώ, βάσει της τιμής κλεισίματος της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, αυξημένη κατά 107% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Νέα εμβληματικά έργα

Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Intrakat προχώρησε στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων ύψους 915 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα ακόλουθα:

  • Κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου - για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Φουτζέιρα, προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ
  • Κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού. Κοινοπραξία Bouygues Batiment International-INTRAKAT, για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με Σ.Δ.Ι.Τ. Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-INTRAKAT, συνολικού προϋπολογισμού 189 εκατ. ευρώ
  • Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα ΝΔ Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με Σ.Δ.Ι.Τ. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-INTRAKAT, προϋπολογισμού 239 εκατ. ευρώ
  • Η Intrakat, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της ΡΑΑEΥ για την κατασκευή 3 αποθηκευτικών σταθμών, συνολικής ισχύος 100 MW, σε Εύβοια και Ροδόπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης