Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κ.Καρλής: Πισωπεταλιά στις διεθνείς αγορές - Απειλείται το YEAR END RALLY?

Κ.Καρλής: Πισωπεταλιά στις διεθνείς αγορές - Απειλείται το YEAR END RALLY?
Η ανοδική πορεία των yields λειτουργεί επιβαρυντικά στα λεγόμενα lending conditions (συνθήκες-προϋποθέσεις δανεισμού) και με αυτό τον έμμεσο τρόπο περιορίζεται η ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων

Το χειρότερο χρονικό σημείο για τις διεθνείς αγορές είναι όταν δεν έχουν κάποιο σημείο αναφοράς, κάποιο «θέμα» να προεξωφλήσουν. Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη του κάθε τριμήνου ξεκινάνε οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών. Είναι το πιο κλασικό σημείο αναφοράς. Υπάρχουν επιβεβαιώσεις αλλά και εκπλήξεις θετικές ή αρνητικές.

Οι κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν κατά τη διάρκεια του έτους σε τακτά χρονικά σημεία. Για παράδειγμα η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. (FED) κάνει 8 συνεδριάσεις ανά έτος, διήμερες, με ανακοίνωση των αλλαγών στο επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος της δεύτερης ημέρας. Είναι ένα ακόμα κλασικό σημείο αναφοράς για τις διεθνείς αγορές.

Στα μεσοδιαστήματα προκύπτουν κάποια «κενά» σημείων αναφοράς τα οποία εύκολα μπορούν να «καλυφθούν» με την απόκτηση ενδιαφέροντος από κάποιο δευτερεύον νέο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο δηλώσεων κάποιων μελών της FED, θα λέγαμε «λοχαγών» (Mester, Bostic) σε σχέση με τους «στρατηγούς» (Powell, Barr). Οι «λοχαγοί» επέμειναν στις δηλώσεις τους για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με αυτόν τον τρόπο «αποκτήθηκε» σημείο αναφοράς για περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των μακρινών ομολόγων οι οποίες ανήλθαν σε υψηλό 16ετίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι πτώση των τιμών των ομολόγων και συνεπώς αύξηση των αποδόσεων τους λειτουργεί αντίστροφα για τις τιμές των μετοχών οι οποίες με αυτό τον τρόπο απώλεσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σοβαρό μέρος των κερδών που είχαν εμφανίσει από την αρχή του έτους 2023.

Ειδικότερα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης των Η.Π.Α., S&P 500 από τα επίπεδα των 4600 μονάδων που βρισκόταν προ ολίγων εβδομάδων, έχει υποχώρησει στις 4230 μονάδες και το θετικό πρόσημο από τις αρχές του 2023 είναι τώρα +10%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η ανοδική πορεία των yields λειτουργεί επιβαρυντικά στα λεγόμενα lending conditions (συνθήκες-προϋποθέσεις δανεισμού) και με αυτό τον έμμεσο τρόπο περιορίζεται η ανάγκη περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Αυτός ο αποδεδειγμένος και από τη θεωρία κανόνας είναι πάντοτε στην άκρη του μυαλού των διεθνών Κεντρικών Τραπεζιτών.

Κλείνοντας, έχουμε την αίσθηση ότι για τα επόμενα τρίμηνα θα λειτουργήσει και ο εμπειρικός κανόνας που λέει ότι σε προεκλογικές χρονιές για τις Η.Π.Α. (Οκτώβριος 2023 εως Νοέμβριος 2024 είναι ένα γεμάτο 12μηνο), αποφεύγονται ριζοσπαστικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων και «έχουν γνώση οι φύλακες» για να πορευθεί η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με τρόπο που να τηρηθούν οι χρηματιστηριακές παραδόσεις όπως το λεγόμενο year-end rally .

O  κ.Κωνσταντίνος Καρλής είναι Διαχειριστής Κεφαλαίων

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης