Ενέργεια

JPMorgan: Αναμένεται πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο

JPMorgan: Αναμένεται πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο
Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα παραδοσιακά καύσιμα

Απαισιόδοξη πρόβλεψη για τη ζήτηση του αργού πετρελαίου κάνουν αναλυτές της αμερικανικής πολυεθνικής επενδυτικής τράπεζας.

Αναμένεται να πέσει αυτό το τρίμηνο μετά το πρόσφατο ράλι ανόδου, όπως ανέφεραν.

Το πετρέλαιο ανέβηκε κατά μέσο όρο 28% το περασμένο τρίμηνο εκτινασσόμενο σε υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και οι περαιτέρω περιορισμοί της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία δημιούργησαν έλλειμμα στην αγορά.

«Μετά την επίτευξη του στόχου των 90 δολαρίων τον Σεπτέμβριο, ο στόχος μας στο τέλος του έτους παραμένει 86 δολάρια ανά βαρέλι», έγραψε η Νατάσα Κανέβα (επικεφαλής της παγκόσμιας ομάδας στρατηγικής εμπορευμάτων της JPMorgan).

Η Κανέβα υποστήριξε ότι οι λήψεις αποθεμάτων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μετατραπούν σε ελαφρά αύξηση τους τελευταίους μήνες του έτους.

«Επιπλέον, ο περιορισμός της ζήτησης από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου γίνεται και πάλι ορατός στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ορισμένες χώρες της EM», αναφέρει το σημείωμα με τίτλο «Η καταστροφή της ζήτησης έχει αρχίσει (ξανά).

«Η Κίνα και η Ινδία οδήγησαν στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, αλλά η Κίνα επέλεξε να αντλήσει από τα εγχώρια αποθέματα αργού τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές.

 Η πορεία βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεροπλάνων

Η τιμή της βενζίνης έφτασε στο υψηλό του 2023 τον Σεπτέμβριο εν μέσω συμπίεσης στην προσφορά πετρελαίου.

«Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι οι καταναλωτές έχουν ανταποκριθεί μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου», έγραψε η Kaneva και η ομάδα της.

Ενώ η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών το πρώτο εξάμηνο του έτους, «η άνοδος των τιμών της βενζίνης το 3ο τρίμηνο του 23 με τη σειρά της μείωσε τη ζήτηση βενζίνης», πρόσθεσε η Kaneva.

Όσον αφορά στο ντίζελ, το σημείωμα υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών κατά 30% γίνεται αισθητή κυρίως από κατασκευαστικές εταιρείες, μεταφορικές επιχειρήσεις και αγρότες, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς και παραγωγής τροφίμων.

Τα καύσιμα αεροσκαφών αυξήθηκαν επίσης το τρίτο τρίμηνο, προκαλώντας προειδοποιήσεις από τις United Airlines (UAL), Delta (DAL), American (AAL) και άλλες αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από το υψηλότερο κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης